Peter begon enthousiast met een kort ‘college’ over de visie van de vereniging. Waar maken we ons druk om? En wat is er nodig voor transitie? De vereniging verwacht met haar werkvorm van tafels een antwoord te bieden op de moeilijkheden waar we tegenaan lopen bij het realiseren van een daadwerkelijke omslag naar een duurzame wereld. Dirkjan lichtte toe wat voor soort tafels er zijn en hoe ze werken. Ook vertelde hij over het werken met projecten en wat de ervaringen hiermee binnen de vereniging zijn.
De dynamiek van een tafel
Daarna was het voor de deelnemers tijd om zelf aan de slag te gaan. Er werd een voorbeeldtafel gekozen en een kwestie om mee aan de slag te gaan: ‘Hoe maken we de kledingsector in de gemeente Groningen circulair?’. Iedere deelnemer vertegenwoordigde een onderdeel van de keten, zoals de consumenten, de kledingwinkels, de overheid en de recyclingbedrijven. Ze kregen ieder de gelegenheid om hun ideeën in te brengen en te vertellen wat zij kunnen bijdragen. Daar maakten ze gretig gebruik van en er ontstond een prettige dynamiek. De oefening maakte duidelijk hoe effectief een tafel kan werken. De verschillende ideeën werden aan elkaar gelinkt, waardoor inzichtelijk werd wie met wie aan de slag zou kunnen en wat de partijen voor elkaar konden betekenen.
Nieuwe initiatieven
Tot slot besteedden de begeleiders aandacht aan hoe het kwartier maken in z’n werk gaat en welke stappen er gezet moeten worden om tot een tafel te komen. Peter en Dirkjan geven hiervoor nog een verdiepende workshop en werken met de deelnemers aan een goede voorbereiding voor de opzet van een tafel. Een persoonlijk gesprek met elke deelnemer maakt onderdeel uit van deze voorbereiding. We zullen dus weer mooie nieuwe initiatieven gaan zien in de komende periode. Zo maken we stapje voor stapje het Noorden duurzamer.
Aan de slag
Eén van de deelnemers, Eva Hamming, geeft haar reactie op de workshop: “Heel leerzaam, ik heb zin om aan de slag te gaan. We kregen best veel informatie, maar het is goed om te zien dat de vereniging een stevige theoretische basis heeft. Door de workshop borrelt er van alles. Binnenkort heb ik een afspraak met Dirkjan om me verder voor te bereiden op de gesprekken die ik te voeren heb.”
Geïnteresseerd
Ben je ook geïnteresseerd in kwartiermaken voor Noorden Duurzaam? Of wil je een tafel begeleiden? Kwartiermaken begint met verwerven van een opdracht, bijvoorbeeld bij een overheid. Vervolgens ga je op zoek naar duurzame opinieleiders. Met hen werk je toe naar een tafel, met budget voor projecten. Als de tafel een feit is, wordt de begeleiding van de tafel overgenomen door een tafelbegeleider. Belangstellenden voor kwartiermaken kunnen contact opnemen met Peter Bootsma, peter.bootsma@noordenduurzaam.nl . Wie aan de slag wil als tafelbegeleider kan contact opnemen met Dirkjan Bours, dirkjan.bours@noordenduurzaam.nl .