| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

CvB Van Hall Larenstein zegt toe in gesprek te gaan met pensioenfondsen voor een ‘fossiel-vrije’ Hogeschool

Introtekst: 
Het College van Bestuur van de Hogeschool Van Hall Larenstein heeft vandaag in de persoon van Klaas van Mierlo de brief in ontvangst genomen waarin studenten vragen om geen geld meer in fossiele energiebedrijven te stoppen. Niet via aandelen en niet via de pensioenen. De studenten sluiten zich aan bij de landelijke actie, geïnitieerd door Urgenda, en maken zich zorgen over de volgende economische zeepbel die op knappen staat, zoals te lezen is in het rapport ‘Unburnable Carbon’ van Carbon Tracker. Uit de nieuwste versie van dit rapport blijkt dat 60-80% van het kapitaal dat geïnvesteerd wordt in fossiele energie­bedrijven waardeloos zal worden.
Hoofdtekst: 

"We gaan zeker in gesprek met de pensioenfondsen. Maar ik geloof meer in mensen dan in statistiek. Het is aan jullie studenten en jongeren om ons aan onze beloftes te houden en kritisch te blijven richting het College van Bestuur. Vroeger werd er ook actie gevoerd voor emancipatie en gelijke rechten, maar nu moet er actie gevoerd worden voor duurzaamheid”, vertelt Klaas van Mierlo van het College van Bestuur.

In navolging van de studenten aan de Vrije Universiteit, Hogeschool én Universiteit van Amsterdam, sluiten de studenten zich aan bij de Divestment campagne en prikten zij in aanwezigheid van Bouwe de Boer, energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden, symbolisch de Koolstofbubbel door.
De Boer: “In de gemeente Leeuwarden is het doel om in 2020 fossiel vrij te zijn, maar het klimaatbeleid gaat niet snel genoeg. Geld is altijd het probleem, daarom staan wij als gemeente helemaal achter deze actie.”

Dialoog met het pensioenfonds
In de brief vragen de studenten om meer inzicht in de investeringen en beleggingen in fossiele energiebedrijven door de Hogeschool en om de dialoog met het pensioenfonds aan te gaan. De actie heeft ten eerste tot doel meer inzicht te krijgen in de investeringen en beleggingen van de instellingen. Daarnaast hebben universiteiten en hogescholen duizenden medewerkers, die verplicht in het pensioenfonds ABP moeten stappen. De studenten vragen hun Colleges van Bestuur het gesprek aan te gaan met pensioenfondsen, om duurzamer te beleggen en uit fondsen te stappen waar aandelen in fossiele energiebedrijven een onderdeel van uit maken.
Myrthe Baijens, student Milieukunde VHL: “Het is bizar dat wij eigenlijk niet weten dat ons geld geïnvesteerd wordt in een industrie die geen toekomst heeft en onze planeet om zeep helpt.”
Tim Haarlem, student Milieukunde VHL: “Deze actie is onderdeel van een veel grotere beweging, het is overgewaaid uit de VS en nu wordt het in heel Nederland en de rest van Europa ook opgepakt. Wij zijn er trots op dat wij als Van Hall Larenstein na de VU, de UvA en HvA de vierde in Nederland zijn die deze campagne vandaag lanceert en aansluit.”

“Aandelen in de fossiele energiebedrijven lijken waardevast”, zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma (nummer één Trouw Duurzame top 100). “Maar dat zijn ze niet! Fossiele energiebedrijven moeten stoppen met alles uit de grond te halen wat op hun balans staat als bewezen reserves. Dan worden hun aandelen dus veel minder waard. Als je veilig wilt beleggen, kun je beter kiezen voor de economie van de toekomst en je geld stoppen in duurzame fondsen, clean-tech, duurzame energie en bedrijven die werken aan de circulaire
economie die draait op groene grondstoffen en duurzame energie. Er zijn steeds meer mensen die dit ook inzien en niet willen wachten tot de zoveelste klimaatramp en dan pas in actie komen. Dit is pas het begin van een nieuwe beweging, die door zal gaan naar alle universiteiten en uiteindelijk naar de grootste investeerders, de pensioenfondsen.”

Lees meer:

 

Groene Banen Fabriek van start in Heerenveen

Introtekst: 
Vanaf april 2013 start, in een gedeelte van het voormalig pand van Wasserij de Blinde in Heerenveen, de Groene Banen Fabriek. Dit project wil banen creëren die het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert en/of het hergebruik van materiaal bevorderd.
Hoofdtekst: 

De Groene Banen Fabriek werkt samen met een Fries designbureau en gaat van reststoffen meubels en objecten maken die op internationale designbeurzen worden gepresenteerd voor het kooppubliek. Daarnaast worden later in het jaar in de Groene Banen Fabriek opvouwbare elektrische steps gemaakt waarmee forenzen vanaf het treinstation of parkeerplaats mee naar hun werk kunnen rijden.

Ook wordt werkgelegenheid bevorderd door nieuwe samenwerkingen met Friese bedrijven. Zo kunnen inwoners straks in de Groene Banen Fabriek advies aanvragen over zonne-panelen en/of woning-aanpassingen, groenteabonnementen bestellen en groentetuin-advies krijgen. Het werk wordt uitgevoerd door Friese bedrijven, waarbij zij geschoolde mensen inhuren van de Groene Banen Fabriek.

In samenwerking met een telemarketingbureau worden Nederlandse winkeliers geholpen met het vindbaar worden via mobile apps. Ook kunnen ZZP-ers gebruik maken van telemarketingdiensten.

Ten slotte zal de Groene Banen Fabriek de medewerkers gaan leveren voor een nieuw op te richten bedrijvencoöperatie met als doel geld te besparen op de energienota.

Kinderen van basisscholen in de provincie krijgen de mogelijkheid om over duurzaamheid te leren door zelf een zonne-oven te maken en zij gaan hun woon-omgeving mooier maken door guerrilla gardening acties. (leuke tuinplanten op onverwachte plekken)

Lees verder op:

 

Volledige stadsdienst Leeuwarden op aardgas

Introtekst: 
Alle stadsbussen in Leeuwarden rijden vanaf vandaag op aardgas. De vloot bestaat uit 20 bussen. Hiermee willen provincie, Arriva en gemeente de uitstoot verminderen en het milieu minder belasten.
Hoofdtekst: 

Een van de aardgasbussen is vandaag gepresenteerd door gedeputeerde Johannes Kramer, directeur Arriva Anne Hettinga en verkeerswethouder Thea Koster.

Gedeputeerde Johannes Kramer: “Aardgas is de eerste stap. We willen op termijn overstappen op groen gas, zodat het Frysk Ferfier nog duurzamer wordt.”

Directeur Arriva, Anne Hettinga: “Met de ingebruikname van de op gas rijdende busvloot in Leeuwarden geven we een kwaliteitsimpuls aan het Frysk openbaar vervoer. Hiermee leveren we een bijdrage aan duurzaamheid in de provincie. Geluidsarm en CO²-uitstoot is zeker in de stad een geweldige stap voorwaarts.

Verkeerswethouder Thea Koster: “Groot voordeel van de aardgasbussen is dat de uitstoot vermindert, waardoor de leefbaarheid in de binnenstad, Prins Hendrikstraat en Wilhelminaplein wordt vergroot.”

Rijden op aardgas is schoner, stiller en voordeliger dan rijden op benzine of diesel. Het draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en een beter klimaat. Het is de meest schone fossiele brandstof. Er rijden al meer aardgasbussen in Fryslân. Ameland heeft in 2010 vier aardgasbussen en een vulpunt gekregen. In Zuidoost-Fryslân rijdt Qbuzz met zeven aardgasbussen.

Technische aspecten

De bussen hebben hetzelfde uiterlijk als de andere bussen van Arriva. Ze zijn alleen wat hoger vanwege de brandstoftank op het dak. De actieradius van de bussen is ±400 km en de uitstoot is hetzelfde als die van een Euro 6 motor. Daarbij heeft de bus ook bijna geen roetuitstoot en is stiller dan een bus die op diesel rijdt. De aardgasbus heeft namelijk een ander verbrandingsproces dan een dieselbus. De motor maakt ook minder geluid, doordat de motor dwars achterin is geplaatst.

 

Biobased materialen: Duurzame schakel in de GWW-sector

Introtekst: 
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van overheden. Zij hebben zichzelf het doel gesteld om duurzaam aan te besteden. Om te voldoen aan deze aanbestedingseisen, zullen bedrijven hierop moeten inspelen en duurzamer gaan ondernemen. Bedrijven kunnen op verschillende manieren duurzamer te werk gaan. Een mogelijkheid hiertoe is het toepassen van biobased materialen. Dit zijn materialen die een plantaardige, en dus een hernieuwbare oorsprong hebben. Uit een inventarisatie is gebleken dat het gebruik van biobased materialen nog in de kinderschoenen staat. Er is echter wel een duidelijke vraag naar het gebruik van hernieuwbare materialen en het ontwikkelen van de biobased economy.
Hoofdtekst: 

Afgelopen tijd was Anne Venema bij KNN bezig geweest met zijn afstudeeronderzoek voor de studie MSc Energie & Milieuwetenschappen. Deze studie wordt verzorgd door het Centrum voor Energie en Milieukunde (IVEM) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richtte zich op het gebruik van biobased materialen in de grond-, weg- en waterbouwsector (gww-sector). De centrale vraagstelling is of biobased materialen de gww-sector duurzamer kunnen maken. Hierbij gaat het niet alleen om de impact dat een product heeft op het milieu, maar ook wat het marktperspectief is.

Deze vraag is onderzocht en beantwoord door middel van vergelijkende Life Cycle Assessments (LCA's). Met behulp van LCA´s is het mogelijk om de milieubelasting van producten te analyseren over gehele levenscyclus, van wieg tot graf. Hierbij is in twee verschillende case studies gekeken naar respectievelijk biobased asfalt en een snelweggoot van biocomposiet. Deze producten zijn vergeleken met producten die tegenwoordig worden toegepast. Hierdoor wordt met specifieke voorbeelden onderzocht hoeveel biobased materialen de milieu-impact kunnen verminderen. Uit deze case studies is gebleken dat biobased materialen een flinke vermindering van de milieu-impact kunnen bewerkstelligen.

 

Inschrijving Koning Willem I plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap verlengd tot 2 januari 2012

Introtekst: 
Op het gebied van duurzame innovaties heeft Nederland alle mogelijkheden in huis om koploper te worden. De Koning Willem I plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, voorheen het Ei van Columbus, beloont daarom duurzame innovaties en biedt ondernemingen de kans hun initiatief breed onder de aandacht te brengen. Op verzoek is de datum van inschrijving van 2 december verlengd naar 2 januari 2012.
Hoofdtekst: 

“Innovaties op het gebied van duurzaamheid hebben de toekomst. Naar mijn overtuiging zal duurzaamheid uitgroeien tot ons belangrijkste exportproduct.”, aldus juryvoorzitter en duurzame koploper Anne-Marie Rakhorst. “Het is belangrijk dat innovatieve bedrijven op deze wijze een podium krijgen. Ik roep bedrijven dan ook van harte op om gebruik te maken van deze kans en zich in te schrijven”.

Ei van Columbus
De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is de opvolger van het ‘Ei van Columbus’ en beloont duurzame innovaties van kleine en grote organisaties. Eens in de twee jaar wordt de prijs uitgereikt. Inschrijven kan in één van de vier categorieën: duurzaam product of dienst, duurzaam produceren, duurzaam management en duurzame internationale samenwerking. “Het gaat dus niet alleen om innovatieve duurzame producten of diensten, ook productiemethoden of internationale samenwerking op dit gebied kunnen een prijs verdienen”, aldus Rakhorst. “De prijswinnaars vormen eveneens de Nederlandse voorselectie voor de Europese milieuprijs “European Business Awards for the Environment” (EBAE).

Winnaars 2010
In 2010 won de geluidsimulator Sensibel van Royal Haskoning de overall prijs. Winnaar in de categorie duurzaam product was de Elga hybride warmtepomp van Techneco, de eerste hybride warmtepomp voor bestaande individuele woningbouw met een zeer hoog rendement. Vitens won in de categorie duurzaam produceren met een methode om gas uit water te winnen. Rambler Social Venture won met een internationaal project waarin straatjongeren bij elkaar kwamen om kleding te ontwerpen, maken en verkopen. “Het niveau van de inzendingen in 2010 was hoog”, aldus Rakhorst, “ons doel is om dat dit jaar zeker te evenaren. Het is een uitgesproken kans om als Nederland onze potentie op gebied van duurzame innovatie te tonen”.

Inschrijving
Tot 2 januari 2012 kunnen kleine en grote organisaties zich via de website van de Koning Willem I Prijs, www.kw1prijs.nl, inschrijven voor de Koning Willem I Plaquette. Na de sluitingsdatum beoordeelt de vakjury de inzendingen en selecteert per categorie maximaal vier kandidaten, met een maximum van in totaal twaalf nominaties over de vier categorieën. De bestuuradviescommissie van de Koning Willem I Stichting draagt aan het bestuur drie genomineerden voor, met een advies voor de definitieve winnaar. De prijswinnaar van de Koning Willem I Plaquette wordt tijdens de feestelijke uitreiking van de Koning Willem I Prijs volgend jaar bekend gemaakt.

(Bron: persbericht)

 
Socials