´We willen een breed publiek duidelijk maken dat fairtrade mode niet alleen eerlijk geproduceerd wordt, maar ook fashionable is. Als je fairtrade mode draagt, maak je niet alleen een maatschappelijk statement , je ziet er ook nog eens leuk uit´. Aan het woord is Roos Klont, woordvoerster van Young & Fair, afdeling Groningen. Het festival wordt op 13 mei a.s. door Young & Fair, samen met de Fairtrade Gemeente Groningen, georganiseerd in Het Paleis aan het Boterdiep 111 in Groningen.
Jongerenparticipatie
Young & Fair is hét Nederlandse platform voor jongeren die geïnteresseerd en actief zijn in de wereld van eerlijke handel. Zij streeft ernaar de kennis over eerlijke handel te vergroten om hiermee de markt voor fairtrade producten te verruimen. Daarnaast wil zij de jongerenparticipatie vergroten in de wereld van fairtrade. Dit doet ze door het organiseren van bijvoorbeeld diverse educatieve activiteiten zoals lezingen en debatten over eerlijke handel, een meerdaagse masterclass over duurzame ontwikkeling (MDO) en het Fair Fashion Festival .
Eerlijke kleding
Na voedsel is mode het volgende item in de Fairtrade productielijn. Fairtrade producten hebben langzamerhand hun weg gevonden naar de supermarkten, nadat ze eerst alleen in aparte winkels (Wereldwinkels) werden verkocht. Nadat het maatschappelijk debat over een eerlijkere vergoeding van de productie van bijvoorbeeld koffieproducenten algemenere bekendheid kreeg, is er nu ook al enige tijd een discussie gaande over de soms erbarmelijke arbeidsverhoudingen in een aantal fabrieken (Azië), waar allerlei bekende kledingmerken worden geproduceerd. Deze maatschappelijke discussie heeft de geesten rijp gemaakt voor campagnes die eerlijker en duurzamer geproduceerde kleding proberen te promoten.
Fair Fashion Festival
Een voorbeeld van zo’n campagne is het Fair Fashion Festival dat door de stichting Young & Fair wordt georganiseerd. Het eerste Fair Fashion Festival werd georganiseerd in Utrecht. Groningen is nu al voor de tweede keer locatie waar dit festival voor het Noorden wordt georganiseerd. Rotterdam volgt in de loop van dit jaar als derde stad. ‘Voor Groningen is vooral gekozen omdat het een studentenstad is en de gemeente een duidelijk fairtradebeleid voert’. In 2009 behaalde Groningen als een van eerste steden in Nederland de titel Fairtrade Gemeente. Groningen is inmiddels al acht keer voor dit beleid gehuldigd als Fairtrade Gemeente van het Jaar.
Kernteam
Faitrade Gemeente Groningen kent een zogenaamd lokaal kernteam dat is opgericht om ondernemers, consumenten, organisaties en instellingen te stimuleren fairtrade producten te (ver-)kopen. Dit kernteam werft nieuwe deelnemers voor de campagne, organiseert en ondersteunt regelmatig activiteiten om eerlijke handel onder de aandacht te brengen. Een van die activiteiten die ze ondersteunen is het Fair Fashion Festival.
Uitgebreid programma
Het komende Fair Fashion Festival kent een uitgebreid en interessant programma waar allerlei facetten van de fairfashionbeweging worden getoond. Een kort overzicht :
• er is een duurzame markt op het binnenplein van Het Paleis. Hier zijn o.a.
marktkramen te vinden met producten van bedrijven als Van Hulley , KOKO TOKO,
Project Cece, Ways of Change en Mannenrantsoen
• er is muziek van de bands Hypergoods en The Mudd
• er is is een modeshow die 3 maal plaatsvindt. Hier wordt kleding geshowd van
KOKO TOKO, Saint Basics, Sophie Stone en Stardust
• er zullen ook nog verschillende masterclasses zijn van de Schone Kleren
Campagne, Jong & Duurzaam, blogger Kim Buining, Vinokilo en MUMSTER.
Vrijwilligers
De organisatie van het festival ligt volledig in handen van vrijwilligers. Wat begon met een klein team is langzamerhand uitgegroeid tot een grote club van zo’n 20 vrijwilligers in de leeftijdscategorie van 18-30 jaar. Sommige van hen studeren nog, anderen zijn al aan het werk. Sommige vrijwilligers hebben aan deze activiteit een baan overgehouden. ‘Vooral onder studenten zoemt het begrip fair fashion steeds beter rond. Er is sprake van een echte buzz. Ze weten ons goed te vinden. Ook de ondersteuning vanuit de gemeente is echt prima. Wethouder Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen en Anke van Duuren, voorzitter van de lokale werkgroep Fairtrade Gemeente Groningen, helpen ons waar nodig. Er is sprake van een gezamenlijke actie voor een gezamenlijk doel, het promoten van eerlijker geproduceerde kleding’, aldus Roos.
Sponsoren gezocht
De festivalorganisatie is nog op zoek naar enthousiaste – lokale - ondernemers die het festival willen sponsoren. Ondernemers die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Hesterliena Wolthuis, contactpersoon voor Young and Fair, afdeling Groningen. Zij is via email te bereiken: hesterliena@ youngandfair.nl .
Fair Fashion Festival 2017
Datum en tijd: Zaterdag 13 mei 2017 , 13.00 - 18.00 uur
Locatie: Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen
Entree: gratis.
Meer informatie? Check http://fairfashionfestival.nl/groningen/
Mail: hesterliena@youngandfair.nl
(c) Foto: Emmar Sinnige.