| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Eerste verpakkingsvrije winkel in Groningen

Introtekst: 
Vanaf april 2015 vestigt de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland zich in Groningen. In deze winkel worden biologische producten verkocht van biologische boeren uit de regio.
Hoofdtekst: 

Uit de Groningen Internet Courant van vandaag: “Ondernemers en oprichters van Opgeweckt Noord Dorothea Piek en Tonny Straatman vinden het erg belangrijk om lekker en biologisch te eten, maar ook duurzaam te ondernemen. De producten in de winkel worden daarom zonder verpakking aangeboden. Dit betekent dat iedereen de hoeveelheid kan kopen die hij nodig heeft of het een theelepel is of benodigdheden voor een kerstfeest. De verpakkingen kunnen de klanten zelf meenemen of kunnen bij de kassa worden gekocht. Op deze manier kan het voedseloverschot teruggedrongen worden en de afvalberg worden verkleind.”

De winkel wordt gevestigd aan de A-straat 16 in Groningen.

In Utrecht komt ook een verpakkingsvrije winkel, Bag&Buy. Die opent naar verwachting in de zomer van 2015. Voor beide winkels loopt een crowdfunding actie.

Lees het hele artikel op GIC:

 

Stop the dump with a cardboard box

Introtekst: 
Every room in the Winschoterdiep international student house received its very own cardboard box this week. This way exchange students who are leaving Groningen can donate anything they don’t need any more to the Red Cross. It’s an ESN idea.
Hoofdtekst: 

Almost 400 cardboard boxes have been distributed in the Winschoterdiep international student house as part of the ‘Stop the Dump’ pilot project. The project is intended to see if something good can come out of all those things that international students leave behind. ESN delivered the boxes and will collect them on 5 July. The donations will be handed over to the Red Cross Student Desk to be redistributed among the needy.

Lees verder:

 

Primeur Nederland: afvalwater wordt bioplastic

Introtekst: 
Veolia Water en de provincie Fryslân hebben maandag tijdens het seminar ‘Van tomaat naar autodeur’ een intentieverklaring getekend om bioplastic te gaan produceren. Bovendien werden twee installaties gedemonstreerd waarvan een bioplastic uit afvalwater en slib kan maken.
Hoofdtekst: 

Gedeputeerde Hans Konst zette een door het bedrijf KNN gebouwde proefinstallatie in werking waarmee Nederland de primeur heeft om van groenafval van bijvoorbeeld tomaat, paprika en aardappelloof, een grondstof voor bioplastic te maken. Deze installatie is gebouwd in opdracht van het projectbureau A7Westergo. Tegelijk is op het seminar een tweede installatie gedemonstreerd waarmee je bioplastics kunt maken uit afvalwater en slib. Deze installatie kwam voor het eerst naar Nederland vanuit het Zweedse bedrijf Anoxkaldes, onderdeel van Veolia Water.

Beide installaties vullen elkaar heel mooi aan, vertelt Business Manager Bioplastics KNN, Onno de Vegt. Voor het maken van biopolymeren uit slib en afvalwater zijn zogeheten vluchtige vetzuren nodig. Deze vetzuren worden juist gemaakt met de installatie voor groenafval.

“De polymeren die je hiermee maakt zijn volledig biologisch afbreekbaar. Ze kunnen hét antwoord zijn op het probleem van de ‘plastic soep’, de enorme ‘eilanden’ van plastic deeltjes - gemaakt van fossiele brandstoffen - die in de zeeën drijven.” De prijs van de biopolymeren ligt wel wat hoger dan die van de traditionele. In Europa zijn behalve nu in Nederland in België en Zweden pilots. De installatie van de Zweedse pilot staat nu in Nederland.

Lees verder op:

 

Drents bedrijf genomineerd voor Herman Wijffels Innovatieprijs 2012

Introtekst: 
Go Green Compost Us van Mischa Balçar en Rory Damen uit Assen is genomineerd voor de Herman Wijffels innovatieprijs 2012. GGCU brengt een volledige afbreekbare voedingtray op de markt. Voor stemmen op de nominaties zie de link naar de website van Rabobank.
Hoofdtekst: 

Balçar en Damen maken met hun bedrijf Go Green Compost US volledig afbreekbare verpakkingen. Het is een maaltijdschaal, op basis van restafval (pulp) van suikerriet. Door een geheime coating wordt in het bakje alles tegengehouden en blijft de inhoud vijftien dagen goed. Na gebruik is het composteerbare schaaltje binnen 90 dagen afgebroken.

(Bron: RTV Drenthe)

Lees verder op: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/assenaren-genomineerd-voor-herman-wijffe...

 

Symposium "Meer groei door minder afval”

Introtekst: 
OMRIN en de provincie Fryslân organiseren op woensdag 14 november het symposium ‘Meer groei door minder afval’ over het sluiten van de grondstoffenkringloop op lokaal niveau. Hoe kunnen we de afvalberg in Fryslân kleiner maken?
Hoofdtekst: 

Via de onderstaande link vindt u de uitnodiging en het programma voor het symposium “Meer groei door minder afval” op woensdag 14 november 2012 in de Kanselarij te Leeuwarden.

In verband met het beperkte aantal deelnemers is het noodzakelijk om u aan te melden. Dit kan door gebruik te maken van de link in de uitnodiging. U ontvangt een bevestiging van deelname en een routebeschrijving. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met:

Marjan Zijlstra

communicatiemedewerker Duorsume Ynnovaasjes, e-mail: m.a.zijlstra@fryslan.nl

AttachmentSize
uitnodiging_symposium_afvalvermindering.pdf1.31 MB
 

RUG onderzoekt afvalgedrag Stadjers

Introtekst: 
De Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoek doen naar duurzaam afvalgedrag van de inwoners van de stad. Met de resultaten wil de gemeente Groningen Stadjers bewegen afval beter te scheiden en afval te voorkomen.
Hoofdtekst: 

Jaarlijks wordt ruim 84.500 ton afval bij huishoudens in Groningen ingezameld. Dit gebeurt voor meer dan helft met een gescheiden methode. De overgrote meerderheid wordt aan de bron gescheiden met verschillende containers zoals voor glas en papier. Een klein gedeelte wordt gescheiden door nascheiding in de fabriek (20%). Dit laatste is soms ook goedkoper en beter. Zo is plastic in de fabriek achteraf heel goed uit het restafval te halen.

Groningen doet het kortom goed met gescheiden afvalinzameling. Op de meeste afvalstromen haalt de gemeente de landelijke doelstellingen. Alleen papier en grofvuil kunnen nog beter. Om het resultaat te behouden en zelfs te verbeteren wil de gemeente Stadjers bewegen (nog) bewuster met afval om te gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek moet blijken hoe bereidwillig Stadjers zijn nog meer afval gescheiden te willen inzamelen. Daarnaast wil de gemeente helder hebben of inwoners ook bereid zijn om zelf wat aan de voorkant te doen.

Lees verder op:

 

Groninger gemeenten ‘verbijsterd’ over afschaffen statiegeld plastic flessen

Introtekst: 
Groningse gemeenten zijn zwaar teleurgesteld in de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die het statiegeld opgeeft in onderhandelingen met bedrijfsleven en landelijke overheid.
Hoofdtekst: 

Statiegeld op plastic flessen is een belangrijk middel in de strijd tegen zwerfafval. Geen enkel ander systeem kan tippen aan het inzamelen van PET flessen door middel van statiegeld. Maar liefst 95% van de statiegeldflessen levert de consument in voor recycling. Een belangrijke reden voor een groot aantal (Noordelijke) gemeenten om te pleiten voor uitbreiding van het systeem met de inzameling van kleine plastic flesjes. Ook op het VNG-congres eind vorig jaar schaarde 94% van de gemeenten zich hier achter. Groot is dan ook de verbijstering bij de Noordelijke gemeenten dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het statiegeld opgeeft in de onderhandelingen met het bedrijfsleven en de landelijke overheid.

Lees verder op:

 

Bollegraaf winnaar Groningen ondernemersprijs 2011

Introtekst: 
In Martiniplaza in Groningen is gisteravond de winnaar bekend geworden van de Groninger ondernemersprijs. Commissaris der Koningin Max van den Berg reikte de prestigieuze prijs uit aan het Groningse bedrijf. En de winnaar is…
Hoofdtekst: 

Bollegraaf uit Appingedam, die Bossers & Cnossen uit Groningen en Witec uit Ter Apel achter zich liet.

Bollegraaf produceert wereldwijd recyclingmachines, met name om sorteersystemen voor huishoudelijk afval. Bij het bedrijf uitAppingedam, dat vijftig jaar bestaat, werken vierhonderd mensen.

Bollegraaf Recycling Machinery (BRM) ontwerpt en produceert onder meer balenpersen, sorteersystemen, transportbanden en archiefvernietigers voor de recyclingindustrie. Het bedrijf biedt daarnaast advies, installeert en onderhoudt complete installaties.

Belangrijke aspecten daarbij zijn een stevige constructie en lage onderhoudskosten van de producten. De installaties worden over de gehele wereld verkocht. ‘Big in making recyclables small’, zo luidt de slogan van BRM.

(Bron: GIC)

Lees verder op:

 

Groningse bouwers recyclen beton

Introtekst: 
Groningse aannemers, architecten, betonproducenten én ambtenaren slaan de handen ineen om de bouw duurzamer te maken. De eerste stap: meer gerecycled beton. Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen. Mede door het transport van grind en zand, bestanddelen van beton, is het milieubelastend.
Hoofdtekst: 

Nu schrijven architecten steeds meer het gebruik van gebroken sloopbeton(betongranulaat) voor en geeft de gemeente voorlichting over de voordelen van kringloopbeton. Dit project is een van de eerste initiatieven om de Groningse bouwsector duurzamer te maken. “Het mooie van deze samenwerking is dat het voor alle partijen relatief kleine acties zijn die zonder beroep op subsidie en in korte tijd gerealiseerd kunnen worden, maar die bij elkaar een grote impact hebben”.

(Bron: Metro 11-11-2010)

Download de pdf hier, of lees verder op:

AttachmentSize
101111_metro_-_betonketenoverleg_groningen.pdf202.11 KB
 

Ambassadeur Verenigde Staten oriënteert zich in Groningen op Duurzaam Ondernemen

Introtekst: 
De ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, mevrouw Fay Hartog-Levin, brengt vrijdag 27 augustus een bezoek aan de stad Groningen. Daarnaast woont de ambassadeur zaterdag 28 augustus een deel van het programma ter gelegenheid van het Groningens Ontzet bij.
Hoofdtekst: 

De volgende onderwerpen komen tijdens het bezoek van mevrouw Fay Hartog-Levin aan de stad Groningen aan de orde: duurzaam ondernemen, groene initiatieven, diversiteit in bewoning van de stad, minderheden.

De ambassadeur brengt vrijdag onder meer bezoeken aan de nascheidingsinstallatie Attero aan de Duinkerkenstraat, het oude Groninger Museum en aan het Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn. De dag begint met een bezoek aan de commissaris van de Koningin, de heer Max van den Berg.

(Bron: GIC)

Lees verder op:

 
Socials