| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Cafetaria Friet van Piet op naar CO2 neutraal ondernemen

Introtekst: 
Marco Agema is eigenaar van de Cafetaria Friet van Piet in Groningen. In 2004 heeft hij het bedrijf – opgericht in 1976 – van zijn ouders overgenomen. In de loop der jaren is het bedrijf steeds meer toegelegd op duurzaam ondernemen.
Hoofdtekst: 

Belang duurzame ontwikkeling
Duurzame ontwikkelen vormen verplichting zijn van je als individu op deze wereld. Nadenken over wat je neemt van de wereld en wat je teruggeeft. Ook in het ondernemerschap is dit van belang. Het vormt de rode draad in het bedrijf van Marco: “Waar ik kennis en kunde heb probeer ik zoveel mogelijk aan te passen en anderen te motiveren om duurzaam te ondernemen.”

CO2 neutraal ondernemen
Als duurzaamheidsmissie werkt Cafetaria Friet van Piet er naartoe om 1 januari 2019 CO2 neutraal te ondernemen. Dit proberen we te bewerkstelligen door duurzaam in te kopen (producten, energie, investeringen), zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en producten uit de regio te halen. Daarnaast wordt er geprobeerd om de hele organisatie, de medewerkers, enthousiast te maken zodat ze er ook thuis wat mee gaan doen.

Duurzame kennis, inspiratie en inzichten
Marco heeft zijn cafetaria aangemeld bij Noorden Duurzaam om partners te vinden in de duurzame hoek. Marco: “In onze directe omgeving is weinig animo voor duurzaam ondernemen. Er zijn geen collega’s die het volledig oppakken. Hierdoor krijgen we weinig inspiratie uit ons eigen vakgebied”.

Via Noorden Duurzaam creëert hij de mogelijkheid om in contact te komen met bedrijven die dezelfde gedachtengoed hebben. Er kan veel van elkaar geleerd worden en nieuwe inzichten verkregen worden, ook vanuit andere beroepsgroepen. Noorden Duurzaam is één van de weinige netwerken m.b.t. duurzaamheid én is ook nog eens betaalbaar voor de kleine ondernemer.

Kiezen voor de meest duurzame optie
“Het is niet gemakkelijk om te “meten” hoe duurzaam ons bedrijf is. We hebben te maken met een switch. Waar we kunnen kiezen we voor de meest duurzame opties. Echter zijn er nog enorm veel producten en diensten waar op gebied van duurzaamheid ontwikkelingen nodig zijn. Daarom is van belang om hierover in gesprek te gaan met fabrikanten en leveranciers.” – aldus Marco.

In het nieuws
Marco is in de afgelopen twee jaar al heel wat keren geïnterviewd over het onderwerp duurzaam ondernemen. Interviews kwamen vanuit allerlei hoeken. Dit komt naar Marco’s zeggen voort uit het feit dat het om een vrij uniek verhaal gaat. Er zijn helaas nog heel weinig cafetaria’s die zoveel energie steken in het verduurzamen van hun onderneming.

De gemiddelde consument vindt het bijzonder om te lezen over een cafetaria met grote duurzame ambities. “Ik ben al een aantal jaren bezig het met omarmen en naar buitendragen van duurzaamheid. Sinds ik dit doe haal ik veel meer voldoening uit het vak. Dit komt o.a. doordat je weggaat van de geijkte paden, ontdekt wat daarbuiten mogelijk is en veel nieuwe inzichten en ervaring opdoet.”- aldus Marco.

Tafel voedselverspilling voor horeca-ondernemers
Het zou natuurlijk het mooiste zijn als er een tafel opgezet kan worden met cafetaria-ondernemers, echter lijken er nog niet veel van deze ondernemers zich bezig te houden met duurzaamheid. Daarom oppert Marco het idee om een tafel met horeca-ondernemers op te richten waarbij het onderwerp voedselverspilling bijvoorbeeld op tafel gelegd kan worden. Het is een belangrijk item, iets dat alle horeca-ondernemers verbindt. Het kan een aanjager zijn om over duurzaamheid te praten.

Marco: “Het is van groot belang dat we elkaar als medestanders zien in plaats van concurrenten. Mogelijk is het onderwerp voedselverspilling het opstapje om met andere bedrijven in gesprek te komen over duurzame ontwikkelingen binnen ons vakgebied.”

Van concurrent naar medestanders
Heel veel horeca-ondernemers blijven in hun eigen gebied zitten. Ze voelen niet de behoefte om kennis en ervaringen uit te wisselen. Veel van dit soort bedrijven denken te weten hoe het in elkaar zit. Maar is dat ook werkelijk het geval? Marco: “De supermarkt veegt ons, horeca, van de kaart. Ze zijn open op zondag en nu zelfs ook in de avonduren. Daar hebben wij last van! Het is dan ook van belang dat we de ogen niet sluiten, leren van de supermarkten en kijken wat we zelf kunnen oppakken. Noorden Duurzaam kan hierbij de verbindende factor zijn, zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat de wereld er een stuk beter uit gaat zien.”

Bekijk het profiel van Cafetaria Friet van Piet: http://www.noordenduurzaam.nl/cafetaria-friet-van-piet

 

Eerste verpakkingsvrije winkel in Groningen

Introtekst: 
Vanaf april 2015 vestigt de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland zich in Groningen. In deze winkel worden biologische producten verkocht van biologische boeren uit de regio.
Hoofdtekst: 

Uit de Groningen Internet Courant van vandaag: “Ondernemers en oprichters van Opgeweckt Noord Dorothea Piek en Tonny Straatman vinden het erg belangrijk om lekker en biologisch te eten, maar ook duurzaam te ondernemen. De producten in de winkel worden daarom zonder verpakking aangeboden. Dit betekent dat iedereen de hoeveelheid kan kopen die hij nodig heeft of het een theelepel is of benodigdheden voor een kerstfeest. De verpakkingen kunnen de klanten zelf meenemen of kunnen bij de kassa worden gekocht. Op deze manier kan het voedseloverschot teruggedrongen worden en de afvalberg worden verkleind.”

De winkel wordt gevestigd aan de A-straat 16 in Groningen.

In Utrecht komt ook een verpakkingsvrije winkel, Bag&Buy. Die opent naar verwachting in de zomer van 2015. Voor beide winkels loopt een crowdfunding actie.

Lees het hele artikel op GIC:

 

Tien jaar Ekwadraat: duurzaam delen, durven en vooral doen

Introtekst: 
Tien jaar geleden moest nog veel uitgelegd worden als het ging om het economisch belang van duurzaamheid, tegenwoordig is dat niet meer nodig. Na projecten in de land- en tuinbouw ligt de focus van het Leeuwarder bedrijf dat zich met name richt op duurzame, technologische vernieuwing, op woningbouw en industrie. ‘Maar de ontwikkelingen houden nog lang niet op’, aldus Douwe Faber, directeur en oprichter van Ekwadraat.
Hoofdtekst: 

Omdat Ekwadraat tien jaar bestaat, organiseert het bedrijf op De Dag van de Duurzaamheid het symposium ‘Een decennium van duurzaam delen, durven en doen!’. Daar wordt de prijswinnaar bekend gemaakt van ‘Het project van duurzame betekenis’. Alle genomineerden zijn een voorbeeld voor nieuwe duurzame, innovatieve, energie- of waterprojecten. Faber: ‘Het gaat ons erom kennis te delen en daarmee de innovatie rondom duurzaamheidsinitiatieven op een hoger plan te tillen. Als aan het einde van de dag iedereen geïnspireerd naar huis gaat, ben ik tevreden. We hebben niets aan een netwerkbijeenkomst die geen voldoening brengt.’

Faber is blij met een meer consistent beleid vanuit Den Haag. In het verleden heeft het bedrijf het nog wel eens lastig gehad doordat projecten door veranderend overheidsbeleid, abrupt stopten. Ook is inmiddels de stap over de grens gemaakt. Rusland en China zijn voor Ekwadraat groeigebieden. Nieuwe stap is het opzetten van een ontwikkelingsbedrijf van energieprojecten. Door de terughoudende houding van banken wordt het bij grootschalige bedrijven lastig nieuwe, innovatieve projecten op te starten. Ekwadraat probeert dat mogelijk te maken. ‘Een nieuwe fase voor ons, en iets wat erg bij onze toekomst past.’

De winnaar van de verkiezing ‘Het project van duurzame betekenis’ wordt op 10 oktober tijdens De Dag van de Duurzaamheid gekozen na online stemmen via www.10jaarduurzaam.nl, sms-voting tijdens het symposium en een jurybeoordeling. De jury van ‘Het project van duurzame betekenis’ bestaat uit voorzitter Ferd Crone (burgemeester Gemeente Leeuwarden), Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Ulco Vermeulen (Taskforce Groen Gas) en Rients Schuddebeurs (Rabobank). Via de website zijn inmiddels honderden stemmen binnen gekomen. Ekwadraat is innovator op het gebied van duurzame projecten en initiator van dit symposium. In het tienjarig bestaan, is het eenmansbedrijf gegroeid naar dertig medewerkers die actief zijn in vier verschillende bedrijven binnen de Ekwadraat Group. De opbrengst van de tien activiteiten van Ekwadraat in dit jubileumjaar gaat naar Serious Request 2013. Dit jaar staat het glazen huis in Leeuwarden.

 

Emmlight krijgt eerste innovatiekeurmerk

Introtekst: 
Het eerste KEI Goed-keurmerk voor ondernemers is uitgereikt aan Vincent de Groot van het bedrijf Emmlight in Emmen.
Hoofdtekst: 

De Groot heeft een bijzondere lamp van bioplastic ontwikkeld, die de concentratie en de biologische klok van mensen kan beïnvloeden.

Lees en luister verder:

 

Besparing van honderd miljoen op straatlantaarns dankzij Groningse uitvinding

Introtekst: 
Nederland kan zeker honderd miljoen euro per jaar besparen op de kosten van straatverlichting dankzij een in Groningen ontwikkelde intelligente lantaarnpaal. Die lantaarnpaal dimt automatisch het licht wanneer er geen voorbijgangers in de buurt zijn, maar zodra er weer beweging in de buurt is gaat de paal weer op volle kracht schijnen. De intelligente lantaarnpaal is ontwikkeld door het Groningse bedrijf Tvilight.
Hoofdtekst: 

Straatverlichting kost Nederland jaarlijks nu nog 310 miljoen euro. Door de uitvinding van Tvilight kan tot 80 procent bespaard worden op het energieverbruik van lantaarnpalen. De lantaarns zijn ontwikkeld door oprichter Chintan Shah.

Toen Chintan Shah voor zijn werk veel in het vliegtuig zat viel hem iets op. ‘Wat me verbaasde, was dat de straatverlichting ook midden in de nacht volop brandde. Laatst hoorde ik astronaut André Kuipers nog zeggen dat je de lichtvervuiling van Nederland en België zelfs uit de ruimte kunt zien.’

Shan, die eerst in India en later in Delft studeerde, ging op zoek naar een oplossing. ‘Ik ging in gesprek met een van mijn professoren en ontwikkelde een idee voor intelligente straatverlichting.’ Door een klein kastje dat op lantaarnpalen kan worden gemonteerd, wordt het licht tot 20 procent gedimd wanneer er geen voorbijgangers zijn. Zodra de ingebouwde sensor verkeer signaleert, zendt het een signaal naar lantaarnpalen in de omgeving en gaat de verlichting volop branden. Hierdoor kan tot 80 procent van de energie bespaard worden.

Lees meer:

 

Honey-Comb: recyclebaar brandvertragend karton

Introtekst: 
Vistatec heeft een nieuwe versie van het bekende B1 brandvertragende Honey-Comb karton op de markt gebracht, welke leverbaar is van 8 tot 100 mm dik is genaamd VistaComb. Dit materiaal is volledig recyclebaar zonder het afscheiden van schadelijke stoffen tijdens het recycleproces.
Hoofdtekst: 

Het materiaal is aan twee zijdes voorzien van een volledig recyclebare melamine toplaag van 0,8 mm. Het nieuwe paneel is leverbaar tot het formaat van 1600 x 3500mm en nog steeds volledig recyclebaar. Tevens is het zeer licht van gewicht en extreem sterk.

Dit materiaal is uitermate geschikt voor onder andere interieurbouw, retail en standbouw en kan direct op het materiaal geprint worden met UV inkten. Op deze manier is VistaComb een goede vervanging van de traditionele zware materialen als hout en MDF. Tevens is VistaComb een materiaal dat gebruikt kan worden voor tafelbladen, kasten wanden etc. en is zeer kostenbesparend.

Honey-Comb is een brandvertragend materiaal welke het B1 certificaat mag dragen. Ook is het een mileuvriendelijk materiaal en heeft het twee testen ondergaan door CS Aspa;

Gaschromatografische Analyse
Hierbij is gemeten of er schadelijke stoffen vrijkomen bij hoge temperaturen tijdens het recycleproces.

Pyrolyse en ICP Analyse
Dit is een screening op toxische stoffen om de anorganische bestanddelen te bepalen.

De resultaten kunt vinden op onze website http://www.honey-comb.nl of in de bijlage.

AttachmentSize
Honey-Comb testrapport899.66 KB
VistaComb854.25 KB
VistaComb922.87 KB
 

Drents bedrijf genomineerd voor Herman Wijffels Innovatieprijs 2012

Introtekst: 
Go Green Compost Us van Mischa Balçar en Rory Damen uit Assen is genomineerd voor de Herman Wijffels innovatieprijs 2012. GGCU brengt een volledige afbreekbare voedingtray op de markt. Voor stemmen op de nominaties zie de link naar de website van Rabobank.
Hoofdtekst: 

Balçar en Damen maken met hun bedrijf Go Green Compost US volledig afbreekbare verpakkingen. Het is een maaltijdschaal, op basis van restafval (pulp) van suikerriet. Door een geheime coating wordt in het bakje alles tegengehouden en blijft de inhoud vijftien dagen goed. Na gebruik is het composteerbare schaaltje binnen 90 dagen afgebroken.

(Bron: RTV Drenthe)

Lees verder op: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/assenaren-genomineerd-voor-herman-wijffe...

 

CODIN start een Nieuwsbrief

Introtekst: 
Hartelijk welkom bij de eerste editie van de CODIN Nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief bundelt nieuws over duurzaamheid, en besteedt speciale aandacht aan duurzame innovatie in Noord-Nederland. Hij wordt kostenloos verspreid. De nieuwsbrief verschijnt voorlopig onregelmatig, als er iets te melden is. Belangstelling voor een abonnement? Maak dan een account aan op www.codin.nl.
Hoofdtekst: 

Hebt u nieuws voor de nieuwsbrief? Mail het naar info@codin.nl of maak zelf een item aan in de nieuwsafdeling van de CODIN website. De redactie bepaalt welke items op de site gepubliceerd worden en welke bovendien in de nieuwsbrief verschijnen.

Wat vindt u van de nieuwsbrief? Welk nieuws wilt u hier met name terugvinden? We horen graag uw opmerkingen en suggesties op info@codin.nl.

De CODIN webredactie

 

Symposium "Meer groei door minder afval”

Introtekst: 
OMRIN en de provincie Fryslân organiseren op woensdag 14 november het symposium ‘Meer groei door minder afval’ over het sluiten van de grondstoffenkringloop op lokaal niveau. Hoe kunnen we de afvalberg in Fryslân kleiner maken?
Hoofdtekst: 

Via de onderstaande link vindt u de uitnodiging en het programma voor het symposium “Meer groei door minder afval” op woensdag 14 november 2012 in de Kanselarij te Leeuwarden.

In verband met het beperkte aantal deelnemers is het noodzakelijk om u aan te melden. Dit kan door gebruik te maken van de link in de uitnodiging. U ontvangt een bevestiging van deelname en een routebeschrijving. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met:

Marjan Zijlstra

communicatiemedewerker Duorsume Ynnovaasjes, e-mail: m.a.zijlstra@fryslan.nl

AttachmentSize
uitnodiging_symposium_afvalvermindering.pdf1.31 MB
 

Bruins Visscher Licht krijgt Aanmoedigingsprijs Energieprijs Ondernemend Groningen 2012

Introtekst: 
Met de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012 wil de gemeente ondernemers stimuleren innovatief met energie om te gaan. De mooiste resultaten worden beloond met de prijs. Innovatie en voorbeeldfunctie zijn daarbij belangrijke criteria. De aanmoedigingsprijs van 5.000 euro gaat naar Bruins Visscher Licht.
Hoofdtekst: 

De jury is onder de indruk van de manier waarop het bedrijf haar bedrijfsprofiel in ‘het licht’ van duurzaam ondernemen, technische product innovatie en energiebesparing weet te plaatsen. Als adviserend groothandel heeft Bruins Visscher Licht een grote invloed op de mate van duurzaamheid van de verlichting die zij plaatst bij klanten, maar het stelt zelf ook alles in het werk om duurzaam te ondernemen. De jury vindt het een voorbeeld voor andere bedrijven hoe de vele processen in de bedrijfsvoering tegen het licht zijn gehouden en er zuinige en duurzame alternatieven zijn ingevoerd. De resultaten: een forse energiebesparing door gebruik te maken van zuinige verlichting, groen gas, vermindering van verpakkingsmateriaal door hergebruik en innovatieve oplossingen. Ook medewerkers worden gestimuleerd een bijdrage te leveren. De jury vindt het sterk dat de maatregelen voortkomen uit een weloverwogen strategie om als groothandel energieneutraal te willen zijn. Hiervoor heeft de organisatie haar eigen programma “Groen Licht” opgezet, acties bedacht en is het ‘gewoon gestart’ met het uitvoeren. Daar waar nog CO2 wordt uitgestoot wordt dat gecompenseerd.
De jury onder voorzitterschap van wethouder Ton Schroor bestaat uit Wim van Gemert, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool en uit Bert Jan Hakvoort, directeur van de Zeevaart- en energieopleiding aan het Noorderpoort College en voorzitter van de Groningen City Club.

 
Socials