body
Deelnemers aan Cradlekring Noord zijn: Pezy (industrieel ontwerp, Groningen), Schilders de Vries (schilderwerken, Groningen, Drachten en Assen), DHV (ingenieursbureau, Groningen), Melle Koot (houten meubels, Groningen), Flim Architecten (Groningen), Van Gansewinkel regio Noord (Afvaldiensten en grondstoffenproductie, Drachten, Hoogeveen, Groningen en Ter Apel), Van Genne (drukkerij, Hoogeveen), Hunesus (adviesbureau, Borger), VDM (woningbouw, Drachten), Icopal (dakbedekking, Hoogkerk), Van Wijnen Groningen (bouw), Ecostyle (tuinproducten, Appelscha), Lefier Ontwikkelbedrijf (woningbouw, Groningen), Hempflax (vezelhennep, Oude Pekela), Groningen Seaports (havens en bedrijventerreinen, Delfzijl en Eemshaven).
Cradlekring Noord ontstaat op initiatief van Martin Smit, directeur van duurzaam adviesbureau Hunesus in Borger en medeoprichter en lid van de CODIN initiatiefgroep. Smit: "Cradlekring Noord is er voor de voorhoede van duurzame innovatie in het Noorden. De lat ligt dan ook hoog. Wie zich wil aanmelden moet uitgebreide ervaring hebben met MVO en duurzame innovatie, cradle-to-cradle hebben verankerd in zijn bedrijfsvoering en aantoonbaar projectmatig met de cradle-to-cradle principes aan de slag zijn. Alle deelnemers hebben een authentieke intentie richting cradle-to-cradle."
Alhoewel cradle-to-cradle het richtpunt is, is C2C-certificatie geen eis aan de deelnemers. C2C-merkeigenaar EPEA in Hamburg steunt echter het nieuwe Cradlekring Noord en adviseert bij de opbouw van het netwerk. EPEA kan via Cradlekring Noord ook eenvoudig worden ingeschakeld en bij productontwikkeling en certificatievoorbereiding.
Syntens gaat Cradlekring Noord begeleiden. Er wordt ingezet op de vorming van kennisclusters, op contacten met kennisinstellingen en gespecialiseerde partners, en op benutten van subsidiemogelijkheden. Syntensadviseur Pieter Diphoorn: "Duurzaamheid is een complex onderwerp waar veel kennis aan te pas komt, je doet het er niet zomaar even bij. Via Syntens kunnen deelnemers gemakkelijk in contact komen met andere pioniers, onderzoekers en specialisten. Dat geeft een vliegwieleffect."
"Cradle Kring Noord" was tot een jaar geleden de werktitel van CODIN. CODIN ontwikkelt zich inmiddels tot een breed netwerk voor alle bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan een duurzame economie, het 'peloton'. Het nieuwe Cradlekring Noord spitst zich in dat verband toe op de koplopers, en krijgt daarmee een gidsfunctie in het Noorden en ook voor CODIN. CODIN-projectleider Peter Bootsma: "De totstandkoming van het koppel CODIN en Cradlekring Noord is een belangrijke stap voor duurzame innovatie in de regio. Ieder bedrijf en iedere instelling kan zich nu aansluiten, en voor de echte koplopers is er nu een doorgroei mogelijk naar een eigen platform en een eigen etalage."
De aftrap van Cradlekring Noord vindt plaats op woensdag 3 november, 16:30 bij de “KeiStand” (6203 t/m 6208) op de Promotiedagen in Groningen. Er wordt een samenwerkingsdocument ondertekend en er is gelegenheid om met de deelnemers kennis te maken. Christiaan Teule, adviseur bij de Natuur- en Milieufederatie Drenthe en lid van de CODIN initiatiefgroep: "Als CODIN steunen we dit nieuwe netwerk van harte. Het brengt versnelling in de beweging naar een duurzame economie, en biedt nieuwe mogelijkheden om duurzame ketens in het Noorden in beeld te brengen. Ik noem maar even vezelhennep, dat hier in de regio verbouwd wordt en aan een opmars bezig is als duurzaam bouwmateriaal. Daar zijn meerdere deelnemers van Cradlekring Noord bij betrokken.".