Vacatures van organisaties die zich inspannen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij inbegrepen Goede Doelen, NGO's, ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties, functies bij overheden die bijdragen aan duurzame ontwikkelingen.
Vacatures van organisaties die zich inspannen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij inbegrepen Goede Doelen, NGO's, ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties, functies bij overheden die bijdragen aan duurzame ontwikkelingen.
Pleidooi voor een vierdaagse werkweek, zodat er een betere verdeling van betaald en onbetaald werk ontstaat en mensen weer de gelegenheid krijgen om vaardigheden te ontwikkelen om in hun eigen voedsel te voorzien.
Innovatieprojecten richting C2C, bijvoorbeeld verduurzamen van producten, processen, duurzamer bedrijfsvoering. Toepassen van ingekochte duurzame producten valt onder duurzaam inkopen.
De website hetkanwel.nl zoekt samen met partner Ode en softwarebedrijf Microsoft naar de groene PC. Powerpoints van MS en Asus.
Het produceren en ontwikkelen van hi-tech non-ferro solutions is de kernactiviteit van Metal Valley. Door het combineren van de innovatieve kracht van zijn bedrijven is Metal Valley in staat producten en oplossingen te ontwikkelen waarmee zijn klanten, die wereldwijd opereren, hun concurrentiepositie kunnen versterken.
Het belangrijkste ingrediënt van succesvolle innovatie is het aantrekken en behouden van hooggekwalificeerde medewerkers, op alle sleutelposities in de bedrijven. Metal Valley werkt daarom, als platform voor werkgelegenheid in de non-ferro metaalindustrie, nauw samen met diverse opleidingsinstellingen, zoals het Koning Willem 1 college in Den Bosch, De Overlaat (Waalwijk), het ROC Midden Brabant, en Avans in Tilburg. Het aantrekken en opleiden van hooggekwalificeerd personeel gaat hand in hand met product- en wetenschappelijke innovatie. Op dit laatste gebied is de samenwerking van Metal Valley met diverse universiteiten, zoals de TU Delft en de Universiteit van Tilburg, van groot belang.
Metal Valley ziet een toekomst als cluster van zeer winstgevende, gespecialiseerde metaalbedrijven met vertrouwen tegemoet. In deze toekomst is continue zorg voor het milieu essentieel. Daarom wordt er proactief samengewerkt met de overheden en kennisinstellingen om te zorgen voor optimale oplossingen op het gebied van duurzaamheid, zoals energiebesparing, CO2 reductie, en afvalreductie (bijvoorbeeld door het toepassen van Cradle-to-Cradle). De noodzakelijke sanering van de bedrijventerreinen, een erfenis uit een ver verleden, wordt door de Metal Valley bedrijven, in samenwerking met de overheid, gemeenschappelijk aangepakt.
Op het gebied van inkoop, onderhoud en investeringen wordt door de Metal Valley bedrijven nauw samengewerkt, om te komen tot een goede combinatie van kwaliteit, prijs en snelheid van de geleverde diensten. Metal Valley selecteert leveranciers ook op hun bijdrage aan innovatie en ontwikkeling.
Op operationeel vlak, zoals bijvoorbeeld veiligheid, logistiek en best practices, wordt binnen Metal Valley zorgvuldig samengewerkt om tot een optimale benutting te komen van de bestaande kennis en ervaring.
Voorbeelden van organisaties die er in slagen om stappen te zetten in de richting van Cradle to Cradle
Samenwerkingsverband van 22 kennisinstellingen en eilandgemeenten rond de Noordzee, onder voorzitterschap van de provincie Fryslân, gericht op toepassing van C2C-principes in projecten voor water, energie en materialen.
Uit onderzoek van KPMG Sustainability blijkt dat 60 procent van de qua omzet honderd grootste ondernemingen in Nederland een apart duurzaamheidsverslag uitbrengt. Dit is een stijging van 30 procent vergeleken met het vorige onderzoek uit 2005.
Bron: Sigma Online (http://www.sigmaonline.nl/?m=news&f=detail&id=17758)
Zie http://www.enviroreporting.com voor een internationaal overzicht.
Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Niet alleen duurzaam maar ook mooi, comfortabel en intuïtief! Samen kunnen ze de groene industriële revolutie veroorzaken.
Er is eindelijke een routeplanner voor fietsroutes! Het is mogelijk om zelf je snelheid in te voeren en je ziet hoeveel CO2 je bespaart door te fietsen.
Stichting in Amsterdam die het repareren van spullen, in plaats van weggooien en nieuwe kopen, als logische handeling wil verankeren in de duurzame samenleving. Daarnaast stelt de stichting zich ten doel om reparatiekennis te behouden en te verspeiden, en de sociale cohesie in de lokale samenleving te bevorderen door buurtgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van een inspirerend en laagdrempelig evenement. Er worden met regelmaat 'Repair Cafes' georganiseerd waarbij mensen hun kapotte spullen mee kunnen nemen en onder deskundige begeleiding zelf kunnen repareren..
In navolging van dit initiatief worden ook Repair Café georganiseerd in bijvoorbeeld Groningen (www.transitiontowngroningen.nl) en Wageningen (www.duurzaamwageningen.nl).
Overzicht op cradletocradle.nl van C2C bouwmaterialen, wanden & vloeren, interieur & inrichting, stoffering & textielen, persoonlijk & huishoudelijk, overige producten.
Gispen GreenTop bestaat voor 100% uit hernieuwbare grondstoffen. Het heeft een kern van vlas en is rondom afwerkt met bamboe fineer. Het plaatmateriaal lijkt op spaanplaat, maar is lichter in gewicht, wat een groot voordeel is bij transport en montage. De productie en teelt van vlas vindt uitsluitend plaats in Nederland, België en Noord Frankrijk.
(Bron: MVOnieuws)
Bij Herso (Loosbroek, NB) heeft het idee om hout te recyclen een versnelling gekregen door het boek Afval is voedsel van Michael Braungart.
Houhetwarm.nl geeft informatie over isolatie materialen voor gevel, dak, vloer en spouwmuren maar ook over duurzame isolatie materialen zoals vlas en hennep. Van elk isolatie materiaal wordt de isolatiewaarde en de milieubelasting vermeld. U kunt in de bedrijven gids een bedrijf zoeken bij u in de buurt. Ook is het mogelijk een bedrijf te beoordelen. Aan het forum kunt u deelnemen nadat u zich geregistreerd heeft.
Join the Pipe zet zich in tegen het gebruik van plastic wegwerpflessen voor water, onder andere door het oprichten van gratis watertappunten. Ze verkopen waterflessen voor levenslang gebruik, en gebruiken de winst om waterpunten aan te leggen in de derde wereld.
Overzicht C2C consumentenproducten op de site van Diana den Held.
Overzichtsites voor duurzame labels, keurmerken en certificaten
A Comparison of the OECD Guidelines, ISO 26000 + the UN Global Compact. Zie ook http://www.somo.nl/dossiers-en/csr/corporate-responsibility-instruments
Internationaal overzicht van ecolabels (contactadres in Canada)
A Swiss-based non-profit foundation supported by a group of 51 NGOs/charitable organizations. Gold standard provides a best practice methodology for high quality carbon credit labels.
Dit is de officiële website voor C2C-certificatie. Criteria, gecertificeerde producten, documentatie, aanvraagformulieren.
Artikel van Lobke Vlaming (MVO Nederland) over voor- en nadelen van duurzame certificatie, zelfverklaring duurzaamheid, lidmaatschap van duurzame netwerken en deelname aan duurzame prijzen.
De Navigator is een overzicht van meer dan 350 richtrlijnen voor MVO. Er zijn drie verschillende zoekvelden: thema, sector en toepassingsvormen. Bij toepassingsvormen is de keuze: checklisten (met en zonder certificaat), managementsystemen (met en zonder certificaat en verbeterprogramma's.
800+ merken in 13 sectoren (Elektronica, Kleding, Telecom, Travel, Media, Websites, Supermarkten, Auto's, Bier, Koffie & Thee, Tropisch Fruit en Chocolade) beoordeeld op duurzaamheid aan de hand van een eigen vragenlijst.
Onafhankelijke organisatie, die het gebruik van energiezuinige, schone en doelmatige verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen en andere duurzame-energierelevante installatieproducten, zoals zonne-energie en warmteterugwinapparatuur, stimuleert.
Discussie op een sustainability forum. C2C gaat dieper in op chemie, SMART is breder georienteerd en is duidelijker mbt de-certificatie bij non-conformance.
Projecten binnen organisaties gericht op inkopen en toepassen van duurzamer producten en diensten.
Database met bedrijven en producten. Producten zijn geindexeerd op basis van duurzaamheidscriteria.
Goede VIS beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren die in Nederland en Belgie te koop zijn op duurzaamheid en plaatst dit in de VISwijzer. Zij hebben in de VISwijzer een groene, oranje of rode kleur gekregen. Ook is er een aparte categorie voor visproducten met het MSC-keurmerk. Vis met een groene beoordeling is Goede VIS.
Goede VIS is een initiatief van Stichting De Noordzee.
(Bron: www.goedevis.nl)
The guide ranks the 18 top manufacturers of personal computers, mobile phones, TVs and games consoles according to their policies on toxic chemicals, recycling and climate change.
Deze website biedt informatie over de inkoopcriteria voor hout en houtproducten, welke certificaten aan de criteria voldoen, duurzaam bosbeheer, duurzaam geproduceerd hout en tips en handreikingen om het inkopen van duurzaam geproduceerd hout zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Kringloopnet, dé site voor hergebruik. Gratis alle adressen van alle leveranciers van tweedehands, oude, gebruikte, antieke, ambachtelijke en historische artikelen en (recuperatie) materialen in Nederland en Vlaanderen (Noord-België).
Kringloopnet heeft adressen voor bijvoorbeeld kringloopbouwmaterialen, kringloopwinkels, kringloopmarkten, leveranciers van tweedehands machines en gereedschappen, kringloopmeerpalen, tweedehands boten, automaterialen en tweedehands campers en caravans.
Kringloopnet is een initiatief van stichting Milieunet (www.stichtingmilieunet.nl).
(Bron: www.kringloopnet.nl)
Lokaal & Lekker is een verzameling van superadressen op het gebied lekker, puur en eerlijk eten. Van de meest Noordelijke wijnbouwer tot aan dat winkeltje met de lekkerste geitenkaas van om de hoek.
Site voor inkoop van duurzame producten.
De Milieukoopwijzer wil bijdragen tot de effectieve vermindering van de afvalberg en de verontreiniging door afvalstoffen, tot een besparing van ons energie- en waterverbruik door:
•actuele, concrete en praktische informatie aan te bieden rond milieusparende producten en hun leveranciers
•beleids-, milieu- en aankoopverantwoordelijken aan te sporen tot een milieubewust aankoopbeleid
•bij minstens zeven doelgroepen actief campagne te voeren en hen aan te moedigen om de Milieukoopwijzer te gebruiken als bron van milieuinformatie:
(scholen, lokale besturen, Vlaamse administraties, toeristische sector, jeugdsector, socio-cultureel volwassenenwerk, verzorgingssector )
•leveranciers ertoe te brengen om milieusparende producten in hun aanbod op te nemen.
(Bron: www.milieukoopwijzer.be)
Stadjers en ommelanders kunnen in de zomer iedere 2e zaterdag van de maand terecht in het Ebbingekwartier (Cibogaterrein) voor (h)eerlijke producten, verhalen en cultuur uit de regio.
De Rijksoverheid heeft als ambitie om in 2010 bij 100 procent van haar inkopen duurzaamheid mee te nemen; voor provincies en waterschappen is dit 50 procent. De gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015. Het programma Duurzaam Inkopen stimuleert overheden om milieu- en sociale aspecten mee te nemen bij de inkoop van producten en diensten.
Certificatieregister van McDonough Braungart Design Chemicals (MBDC).
Een VersVoko is een groep mensen die samen verse groenten, fruit, brood, en andere seizoensproducten inkopen bij lokale producenten. Met een VersVoko kun je bijdragen aan duurzame landbouw en het milieu in je directe omgeving. Je weet waar je voedsel vandaan komt.
Informatie voor consumenten over de duurzame keuzen van voedsel (milieu, klimaat, dierwelzijn, verspilling, natuurbehoud, eerlijke handel) en de invloed van de voedselkeuzen (klimaatweegschaal).
Platform van Kluwer. Aanleiding was het congres Het Nieuwe Werken...en dan nu de praktijk, dat op woensdag 18 november 2009 werd gehouden.
10e Kantorenmarktonderzoek door Twynstra Gudde. Belangrijke trends: duurzaamheid en Het Nieuwe Werken.
Free carbon management online library published by consultancy 3CE. Policy and research papers, publications and presentations in various carbon management fields, including the Kyoto projects (CDM, JI, PoA), emission trading, carbon markets, carbon finance, aviation in EU ETS, CRC and more. List of subjects is growing.
Kritische kanttekeningen van Friso de Leeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft.
A Comparison of the OECD Guidelines, ISO 26000 + the UN Global Compact. Zie ook http://www.somo.nl/dossiers-en/csr/corporate-responsibility-instruments
Online bestellen van de Nederlandse editie van het C2C-boek.
Verantwoord ondernemen is ‘hot’. Verantwoord ketenbeheer neemt hierbinnen een prominente plaats in. Dit boek levert een bijdrage aan de discussie en uitvoering van deze thematiek. Concreet wordt dit gedaan door een overzicht te geven van issues in de context van maatschappelijk verantwoord ketenbeheer en worden er concrete voorbeelden aangereikt van instrumenten om de implementatie van verantwoorde ketenpraktijken te bevorderen. (bron: Van Gorcum)
Duurzaam innoveren vraagt om steeds meer samenwerking, tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden. Dat geldt voor grote bedrijven, maar zeker ook voor het MKB. Telkens weer blijkt dat het MKB-bedrijf niet een ‘klein grootbedrijf ’ is, maar specifieke vaardigheden en mogelijkheden heeft. Daarom verdient duurzame innovatie in het MKB een eigen benadering, waarbinnen recht wordt gedaan aan de grote diversiteit onder deze bedrijven. In deze publicatie wordt dit thema voor het eerst integraal uitgewerkt voor deze doelgroep. (bron: Van Gorcum)
Dit rapport verschaft op basis van 20 indicatoren, geselecteerd door de OESO, een overzicht van stand van zaken omtrent groene groei in Nederland. De indicatoren hebben betrekking op de milieu-efficiëntie van de productie, het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, de milieukwaliteit van leven, beleidsmaatregelen en economische kansen bij een overgang naar een groene economie.
Driemaandelijks onderzoek van Price Waterhouse Coopers naar trends in de markt op het gebied van duurzaamheid. Het onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, wordt gehouden onder Nederlandse 'spelmakers' (directeuren, managers, beleidsverantwoordelijken) in het bedrijfsleven, bij overheden en bij NGO's. De onderzoeksrapporten zijn gratis te downloaden.
Materialenbeleid heeft als doel om natuurlijke hulpbronnen duurzaam te exploiteren. De uitgangspunten voor het materialenbeleid staan in het vierde Nationaal Milieubeleidsplan (NMP4).
Subsidiemogelijkheden voor bedrijven in Noord-Nederland, website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
De NIOF is bedoeld voor MKB-ondernemingen in de drie noordelijke provincies en ondersteunt verschillende soorten projecten (tussen haakjes het maximum aan kosten waarover in 2008 subsidie wordt verleend). 1) Inhuren van extern advies (€ 100.000 subsidiabele kosten per aanvraag). 2) Implementatie van een ontwikkelingstraject (€ 200.000 per aanvraag). 3) In dienst nemen van een kennisdrager (één aanvraag van € 50.000 per twee jaar).
De stichting is opgericht om de kenniscirculatie tussen regionale partijen te bevorderen, in het bijzonder tussen kennisinstellingen als hogescholen, het mkb en publieke instellingen. Een van de ondersteunde regelingen is RAAK (Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie), een regeling vanuit het Ministerie van OCenW. Deze regeling is gericht op versterken van de kennisbrugfunctie die deze instellingen kunnen hebben in de relatie tussen MKB-bedrijven en het totaal van de kennisinfrastructuur.
Projecten gericht op condities voor C2C in industriesectoren of maatschappelijke sectoren.
Upgrading a country! In zeven dagen tijd, van 28 februari tot 6 maart 2011, geven we Nederland een upgrade met ruim 30 initiatieven in 15 steden! We laten zien wat je kunt bereiken zonder geld; en juist mét gebruik van sociale overwaarde.
Zie ook http://www.codin.nl/de-duurzame-verbinding-110303
Tips en leveranciers voor energiebesparing in Drenthe van de Natuur en Milieufederatie Drenthe
The Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) is a research institute based at the Faculty of Social Sciences, of the Erasmus University Rotterdam, Netherlands. Transitions are structural societal changes resulting from interacting cultural, economic, technological, behavioural, ecological or institutional developments. Transitions provide a key for achieving a more sustainable and innovative society.
Onderzoek en Statistiek Groningen (kortweg O&S Groningen) is het onderzoeksbureau van de gemeente Groningen. O&S Groningen doet beleidsonderzoek en houdt gegevens over de gemeente Groningen bij. Hiermee levert het informatie die behulpzaam is bij het ontwikkelen en evalueren van beleid.
O&S Groningen heeft (en zal) verschillende onderzoeken over duurzaamheid uitgevoerd, bijvoorbeeld Duurzame ontwikkeling; rapportage duurzaamheid en groene energie 2010, Duurzaam in de buurt 2009.
De "Onderzoeksbank" of "Publicaties" op de site (naar "duurzaam" zoeken) geven een overzicht van de duurzame onderzoeken. De rapporten zijn op de site te downloaden.
Projecten met ketenpartners en overheden gericht op systeemveranderingen in specifieke biologische en technologische kringlopen.
De eerste pot in Nederland gerecyclede verf rolde in de laatste week van 2013 van de band. Hiermee is het voor het eerst gelukt water gedragen verfrestanten – vooral afkomstig van burgers – te recyclen tot verf die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van een nieuwe verf.
RePaint was established to provide a completely new, innovative and strategic approach to preparing water based paint for reuse. Core activities are to collect water based (non-hazardous) paint from local authority Civic Amenity Sites/Recycling Centres, paint manufacturers and retailers then blend, filter, test and package the 'paint made from paint' and redistribute it through sales throughout East and Central Scotland.
Door de menselijke invloed op ecosystemen verdwijnen sommige plant- en diersoorten, terwijl andere talrijker worden. Dat de mens daarmee de aarde om zeep helpt is een misverstand. Toch kan de aarde geen duurzame mogelijkheden bieden voor een menselijke populatie van de huidige omvang, met de huidige behoeften. In deze podcast gecombineerd met een powerpoint presentatie geeft natuurwetenschapper Johan van Rhijn een prikkelende lezing van 40 minuten.
De Duurzaamheid Academie is een Opleidings- & Trainingsinstituut dat oplossingen biedt voor organisaties die duurzaam ondernemen willen doorvoeren binnen de organisatie. Via verschillende opleidingen, training en advies ondersteunen wij organisaties hierbij. Onze ondersteuning richt zich zowel op directie- , management- als medewerkersniveau. Wij bieden zowel open opleidingen en trainingen aan als incompany trainingen.
(Bron: www.duurzaamheidacademie.nl)
Duurzame ontwikkeling? Is dat iets voor anderen, ver weg, of voor volgende generaties? Of kan het ook dichtbij zijn, hier en nu? En gaat het dan om mondiale duurzaamheidsproblemen of om de leefbaarheid op lokaal niveau? Over dat spanningsveld het mondiale tegenover het lokale perspectief, het zélf in actie komen, of de verantwoordelijkheid op een hoger niveau tillen gaat deze cursus.
Duurzame ontwikkeling? Is dat iets voor anderen, ver weg, of voor volgende generaties? Of kan het ook dichtbij zijn, hier en nu? En gaat het dan om mondiale duurzaamheidsproblemen of om de leefbaarheid op lokaal niveau? Over dat spanningsveld het mondiale tegenover het lokale perspectief, het zélf in actie komen, of de verantwoordelijkheid op een hoger niveau tillen gaat deze cursus.
De FHKN biedt een gratis e-learningcursus energie besparen voor het MKB, met een officieel certificaat.
Nutzen für Mitglieder der Genossenschaft
Mitglieder der gemeinnützigen Genossenschaft sind in einem wachsenden Netzwerk eingebunden, auf das sie bei ihrer persönlichen, nachhaltigen Entwicklung, der Entwicklung ihrer Ideen und Projekte zurückgreifen und einen lebendigen Austausch pflegen können. Alle Leistungen werden gegenseitig zu günstigen Konditionen angeboten
Nutzen für Teilnehmer
Die Teilnehmer, ob aus eigener Initiative oder im Rahmen einer Unternehmensinitiative, erhalten Inspirationen, eine wesentliche Kompetenzerweiterung und wertvolle Erfahrungen für ihr Leben. Die Teilnahme verbessert auch die Chancen am Arbeitsmarkt und der Realisierung eigener Ideen.
Nutzen für Unternehmen und Organisationen
Organisationen erhalten Mitarbeiter, die eine intensive persönliche Weiterentwicklung erleben, eine Vergrößerung der Führungskompetenz erfahren und einen wesentliche Ausbau ihrer Methodenkompetenz erlangen. Im Rahmen der Projekte werden für die Organisationen innovative Produkt- und Systemlösungen erarbeitet und umgesetzt. Die gibt positive Impulse für die nachhaltige Entwicklung der Organisation und kann ein wichtiger Bestandteil des Wandels werden.
Nutzen für Regionen und Netzwerke
Die gesellschaftlichen und ökologischen Herausforderungen der heutigen Zeit können nicht von Einzelpersonen oder einzelnen Organisationen gelöst werden. ThinkCamp unterstützt die regionale Vernetzung, die Realisierung von zielführenden Projekten in den Regionen und den überregionalen, globalen Erfahrungsaustausch.
Nutzen für die europäische und globale Gesellschaft
Bei dem geplanten Durchdringungsgrad könnte das ThinkCamp Konzept in Kooperation mit anderen Initiativen einen kleinen Beitrag zu einer positiven, nachhaltigen Entwicklung der Welt leisten. Wir wollen vorbildhaft viele kleine Beispiele umsetzen um Andere zum "mitmachen" zu inspirieren und zu motivieren.
Duurzame scholen is een database, een kennisnetwerk en een ontmoetingsplek. Leden kunnen kennis en ervaringen uitwisselen via een forum.
Overzicht/ranking van duurzaamheid van de universiteiten in Groot Brittannië.
Themasite over duurzaamheid voor het onderwijs. Deze site geeft je snel en makkelijk toegang tot informatie over duurzaamheid in en voor het onderwijs.
Overzicht van diensten waar duurzame scholen gebruik van kunnen maken
Mondiaal werkende NGO met aandacht voor duurzame ontwikkeling. Organiseert met regelmaat handtekeningenacties en petities, onder andere voor beinvloeding van klimaatconferenties. Doel is om invloed uit te oefenen op internationale beslissingen met de inzichten en waarden van de wereldbevolking.
C8 is een stichting, opgericht door initiatiefnemers Partners in Perspective en Decide in samenwerking met de RijksUniversiteit Groningen. C8 wil de samenleving versneld onafhankelijk maken van fossiele brandstoffen. C8 investeert zuiver in fundamenteel duurzame energie technologieën en stimuleert een meer decentrale vorm van energie opwekking.
Stichting van Noord-Nederlandse overheden, bedrijven en kennisinstituten, gericht op uitbouwen van de noordelijke energie-economie en -werkgelegenheid via duurzame innovaties die aansluiten bij de regionale kansen. Energy Valley fungeert daarbij als aanspreekpunt en intermediair voor bedrijven, overheidsinstanties en kennisinstellingen.
De gemeente Groningen is een van de initiatiefnemers van de Cradle Kring Noord.
Website van de stichting Stimular met uitleg, inspiratie en tips voor duurzaam ondernemen in het MKB.
Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in (sociaal) leren én duurzame ontwikkeling. Het programma richt zich in het bijzonder op: rijksoverheid, provincies, waterschappen en de onderwijssector.
De Milieufederatie Drenthe is een van de initiatiefnemers van de Cradle Kring Noord.
Overleg- en informatieplatform inzake de algemene lijnen van de uitvoering van sociaal-economische beleidsmaatregelen op noordelijke schaal, brengt gevraagd of ongevraagd adviezen uit aan het Samenwerkingsverband Noord-Nederland of aan derden.
De stichting heeft tot doel het monitoren van de Cradle to Cradle activiteiten in Nederland.
iNSnet is een onafhankelijke stichting, die sinds 2002 actief is als social enterprise en netwerkorganisatie. Missie: duurzame ontwikkeling versterken door middel van communicatie en het verspreiden van kennis. Uitgever van duurzaamnieuws.nl, MVOnieuws.nl en Planet2025NewsNetwork. Gevestigd in Groningen.
Legt zich toe op het ontwikkelen en inzichtelijk maken van de (praktische) oplossingen en de marktkansen die duurzaam ondernemen te bieden heeft.
The Centre for Sustainable Design facilitates discussion and research on eco-design and broader sustainability considerations in product and service development. This is achieved through training, workshops, conferences, research, consultancy, publications, and the Internet. The Centre also acts as an information clearing house and a focus for innovative thinking on sustainable products and services. The Centre is an internationally recognised centre of excellence. The Centre for Sustainable Design is an initiative of the University for the Creative Arts
De Urgenda is een actie-organisatie voor innovatie en duurzaamheid en wil een brede duurzaamheidsbeweging creeren. De Urgenda heeft naast een lange termijn visie en strategie, ook een hervormingsagenda en actieplan ontwikkeld voor een duurzamer Nederland, ontstaan vanwege de urgentie om een groot aantal persistente problemen in ons land in samenhang aan te pakken (zoals klimaatverandering, energie, water, ruimtelijke verrommeling, mobiliteit, vergrijzing, landbouw).
Uiteraard heeft ook Codin een groep op LinkedIn. Hier kunt u berichten plaatsen of vragen stellen over duurzame innovatie. Ook het plaatsen van vacatures of stageplaatsen is mogelijk.
LinkedIn heeft circa 10 groepen voor Cradle to Cradle. Zoek in de Groups Directory op Cradle to Cradle.
The Caux Round Table (CRT) is an international network of principled business leaders working to promote a moral capitalism. The CRT advocates implementation of the CRT Principles for Business through which principled capitalism can flourish and sustainable and socially responsible prosperity can become the foundation for a fair, free and transparent global society.
(Bron: www.cauxroundtable.org)
ClubGreen is een kennisbank gebaseerd op co-creatie. Experts delen hun kennis en denken en helpen mee om onze kennisbank verder uit te bouwen.
De Groene Versnelling is een platform waarin vooruitstrevende bestuurders hun innovatie- en daadkracht bundelen in de realisatie van klimaatneutrale steden.
De Groene Versnelling is een initiatief van het BlomBerg Instituut (www.blomberginstituut.nl)
(Bron: www.groeneversnelling.nl)
Incorporated in 1999, the Fair Labor Association (FLA) is a collaborative effort of socially responsible companies, colleges and universities, and civil society organizations to improve working conditions in factories around the world. The FLA has developed a Workplace Code of Conduct, based on ILO standards, and created a practical monitoring, remediation and verification process to achieve those standards.
(Bron: www.fairlabor.org)
Regio Noord van de landelijke beroepsvereniging van ingenieurs en techniekstudenten.
Noord-Nederlands netwerk voor bedrijven met kwaliteitsambities en professionals in kwaliteitsmanagement.
Zie ook http://www.codin.nl/kknf.
Noord-Nederlands koplopernetwerk voor Lean Transformation en Lean Manufacturing. Een van de zes innovatieinitiatieven 2010-2012 gaat over Lean & Green.
Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.
(Bron: www.kritischemassa.nl)
Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, dorpen, wijken, buurten) die zelf aan de slag gaan om ons wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Transition town Groningen organiseert tweewekelijks filmavonden, lezingen en andere activiteiten.
Transition Towns bestaan uit groepen van enthousiaste burgers in steden, dorpen of buurten, die aan de slag zijn om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk, meer duurzaam en meer sociaal te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen. Door middel van zoveel mogelijk lokaal opgezette projecten vanuit de basis van onze samenleving.
Transition Towns dragen met praktische, sociale en betaalbare oplossingen bij aan de omschakeling naar een volledig duurzame wereld.
Duurzaam2020.nl beoogt hét portaal te zijn op het gebied van duurzaamheid. De website is een initiatief van DHV, vanuit het Nationaal Sustainability Congres (www.sustainability-congres.nl).
Nederlandstalige vaktijdschrift voor iedereen die professioneel betrokken is bij de biobased economy in Nederland en Vlaanderen, oftewel de bioconomy. Verschijnt vier keer per jaar, sinds 2012. Oplage 5.000 exemplaren. Verspreiding aan beslissers in de agro & chemie, tuinbouw energie, food & feed, logistiek, uitgangsmaterialen en farma sector; te weten bij ondernemers, beleidsmakers, politici, intermediairs, branchevertegenwoordigers, onderzoekers en professionals in het onderwijs.
Bureau MVO is hét bureau voor advies en uitvoering op het gebied van (actie)marketing en communicatie rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) en duurzaam ondernemen. Wij zorgen voor zichtbaarheid van duurzame initiatieven en maatschappelijk betrokken en verantwoorde activiteiten.
Bureau MVO voert daartoe duurzame acties en campagnes uit voor bedrijven, zorgorganisaties, overheid, en non-profit. Ook bij de communicatie rond CSR (Corporate Social Responsibility) begeleiden wij grotere organisaties. Meer weten? Bel 0299-743543 of mail ons: wouter@bureaumvo.nl
E-zine over duurzame innovatie in (Noord-) Nederland. "De Groene Pers speelt op een objectieve en onafhankelijke wijze in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame innovatie. Met deze uitgave willen wij voorkomen dat veel nieuwsfeiten verloren gaan omdat ze geen aandacht krijgen in andere mediadragers en tevens een eind maken aan de versnippering van informatie.(De uitgever.)"
De groenewebsite is een platform voor bedrijven, overheden en instellingen om hun duurzame, innovatieve ideeën te laten zien. Daarnaast biedt de website een kans om van elkaar te leren en bij te blijven op het gebied van duurzaam, maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Duurzaam nieuws voor het bedrijfsleven. Cases van bedrijven – nationaal en internationaal – die zichzelf verduurzamen en daar commercieel succes mee behalen.
Duurzaamnieuws publiceert dagelijks nieuws en achtergrondinformatie over duurzaamheid voor consumenten en burgers. Uitgever: stichting iNSnet.
Rubriek van Duurzaamnieuws.nl. Publiceert dagelijks nieuws en achtergrondinformatie over duurzaamheid voor professionals in bedrijven, overheid en instellingen. Uitgever: Stichting iNSnet. Duurzaamnieuws.pro werd tot 7-1-2012 gepubliceerd als MVOnieuws (http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=74980)
Blogsite met rubriek voor duurzame innovatie
Platform rondom vernieuwing in Nederland. Idealize inspireert, verbindt, stimuleert en portretteert vernieuwers. Voorbeelden van nieuwe markten, ideeën, ontwerpen en producten, meerdere branches, Nederlands innovatienieuws, Internationale trends, interviews, contactnetwerek, tips en tools.
Tientallen reacties op een vraag naar een kort maar treffend filmpje over people, planet en profit. De vraag werd gesteld op de LinkedIn group "Duurzaam ondernemen / maatschappelijk verantwoord ondernemen".
Journalistiek medium over verbondenheid tussen hier en daar en duurzaam leven. OneWorld.nl is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzame lifestyle. Het gratis tijdschrift OneWorld magazine verschijnt tien keer per jaar.
"PEPPER gaat over duurzaamheid in bedrijf. Over betrokken ondernemerschap. Over zakelijk idealisme. Over People, Planet, Profit. PEPPER wil daar verandering in brengen door het bedrijf als uitgangspunt te nemen. Laten zien waarom en hoe bedrijven maatschappelijk verantwoord kunnen ondernemen, wat ondernemers drijft en op welke manieren zij MVO invullen in hun bedrijf. Zo laat PEPPER vanuit de praktijk zien dat MVO effect heeft voor zowel bedrijf als maatschappij, welke concrete resultaten er met MVO te boeken zijn en vooral, op welke manier. Maar PEPPER wil méér zijn dan dat. PEPPER wil ook stimuleren, inspireren en verbinden."
(Bron: Pepper)
Planet2025 News Network (PNN) is an internet news service providing information, ideas, concepts, risks analysis and opportunities that relate current economic, social and environmental events to positive lifestyle choices that enable people, organizations and nations to live well within the reality of one planet. Joint initiative of Planet2025 Network (Washington DC) and iNSnet Foundation (Groningen).
Gratis maandelijkse krant met nieuws en achtergronden op het gebied van duurzaamheid. Oplage 200.000. Gestart april 2013.
Diensten waar duurzaam innoverende bedrijven gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld advies, opleiding, certificatie.
Hunesus is een onafhankelijk adviesbureau voor duurzame innovatie in Noord-Nederland. Hunesus is een van de initiatiefnemers van de voorloper van Noorden Duurzaam.
Onfhankelijke stichting, doel: duurzaam en verantwoord afvoeren van IT-apparatuur.
Het MVO-programma van de COSsen is gericht op het MKB: directeur-eigenaren, inkopers en CSR-managers. Ook ondersteunen we ondernemers bij het motiveren van hun medewerkers voor MVO. Om succesvol met MVO te kunnen zijn is draagvlak op de werkvloer onontbeerlijk. Op deze site vindt u praktische informatie en inspiratie om u op weg te helpen met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
A non-profit corporation created in 2004 by Mark W. McElroy. Its purpose is to conduct research, development, training, and consulting for, and with, companies around the world interested in managing and improving the sustainability of their operations.
In zijn proefschrift presenteert Mark McElroy van de Rijksuniversiteit Groningen een methode waarmee sociale duurzaamheid is te meten. Zie ook http://www.sigmaonline.nl/?m=news&f=detail&id=17968
Most human activities require energy and cause greenhouse gas emissions. We produce greenhouse gas emisions when we burn fossil fuels to drive our cars and heat our buildings. Emissions are also generated when we use conventional electricity to turn on the lights and power our airco's, computers and other appliances. For many organisations this is already the largest source of greenhouse gas emissions. And, indirectly, organisations also cause emissions when purchasing materials, when employees drive to work and when customers use the products produced. All these emissions contribute to global warming and climate change.
The sum of all the greenhouse gas emissions within an organisation's whole sphere of influence is what we call an organisation's Climate Footprint. By including the whole sphere of influence, we stimulate companies to use their leverage and involve employees, customers and suppliers. It provides an incentive to reduce emissions by suppliers in countries like China and India, creating a 'level playing field' for business and encourages technology transfer before it is too late.
By measuring your organisation's Climate Footprint, you get a better sense of your organisation's impact on our climate and you learn which parts of your business deserve the greatest attention. Armed with this information, you can more readily take effective action to combat climate change.
DuurzaamOndernemen. nl is een online kenniscentrum op het gebied van duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De website (opgericht in maart 2000) wordt onderhouden door De Adviesgroep Duurzaam ondernemen van DHV
Het Energiecentrum is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW en bestaat sinds 2002. De stichting heeft tot doel MKB-bedrijven te helpen bij energiebesparing om zo 2% energiebesparing per jaar in het MKB tot stand te brengen, zoals vastgelegd in het Duurzaamheidakkoord.
EPEA is an international scientific research and consultancy institute that improves product quality, utility and environmental performance via eco-effectiveness.
Het EICB heeft informatie over milieu, duurzaamheid, innovatie (op het gebied van schepen, techniek en logistiek) en kennis over subsidiemogelijkheden voor duurzame innovaties.
These links have not been assigned a group.
Management Team - Peak oil? Peak all! De grondstoffenschaarste begint echt overal voelbaar te worden. Waar risico’s zijn, liggen ook kansen. Zeven strategieën om de materiaalcrisis te bezweren.
De aarde stevent af op een kantelpunt van grote ecologische verschuivingen, die enorme implicaties kunnen hebben voor de mens. Dat is de alarmerende conclusie van 22 vooraanstaande wetenschappers in het tijdschrift Nature.
This web site has thousands of pages on deforestation.
Europa heeft niet door hoe ernstig het gebrek aan grondstoffen is. "Het doemscenario? Dat we elkaar straks de hersens inslaan vanwege de laatste brokjes grondstoffen," zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vandaag in het Financieele Dagblad.
G1000 Amersfoort bestaat op 5 mei 2014 uit zeven themagroepen die zich afvaardigen in een regiegroep. Deze themagroepen worden op projectbasis en naar behoefte gevormd en gevoed door burgers, gemeente, politiek en de bedrijven. Elke themagroep bepaalt zijn doelstellingen zelf en de wijze waarop deze worden gerealiseerd.
Een verbod op een aantal nieuwe bestrijdingsmiddelen is een cruciale eerste stap in de strijd tegen de bijensterfte. Dat concludeert Greenpeace in een nieuw onderzoeksrapport over bijensterfte in Europa. Het rapport is het startsein van een nieuwe Greenpeace-campagne om de bijen te redden, en een gezonde landbouw te bevorderen.
Een tekort aan grondstoffen is niet een zaak voor de Nederlandse regering, maar van het bedrijfsleven. Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken naar aanleiding van Kamervragen van Stientje van Veldhoven (D66). Haar commentaar komt ze op de conferentie Closing the Loop 2013 geven.
Lucas Reinders - De grondstoffenschaarste is niet beperkt tot olie en gas. Ook andere grondstoffen zoals lithium en fosfaat zijn eindig. Wanneer er geen vervanging van de grondstof (zoals olie door zonne-energie) mogelijk is, moeten we ons richten op hergebruik. Maar een circulaire economie is nog ver weg.
Op de vraag of het volledig uitsterven van de bijen een ramp zou zijn voor de wereldvoedselvoorziening is het antwoord ‘ja’. De productie zou naar schatting met 10 procent teruglopen, wat op veel plekken in de wereld tot schaarste zou leiden. [...] Er zal dus ruim voldoende voedsel overblijven om het voortbestaan van de mens te garanderen. De bewering dat de mensheid binnen twee jaar volgt als de bijen zijn uitgestorven, beoordelen we dan ook als onwaar. (NRC)
Over the last four decades, human endeavour has unleashed unprecedented economic growth in the pursuit of higher living standards. While the world’s population has increased by over 3 billion people since 1970, the size of the world economy has more than tripled. While this growth has pulled millions out of poverty, it has been unevenly distributed and incurred significant cost to the environment. Natural assets have been and continue to be depleted, with the services they deliver already compromised by environmental pollution. Providing for a further 2 billion people by 2050 and improving the living standards for all will challenge our ability to manage and restore those natural assets on which all life depends. Failure to do so will have serious consequences, especially for the poor, and ultimately undermine the growth and human development of future generations.
Op marinetraffic.com zijn de bewegingen van schepen over de hele wereld te volgen. Vissersboten, tankers, passagiersschepen, jachten, sleepboten, loodsen, cargoschepen; alles wat vaart staat op de interactieve kaart.
Productenlijsten van producten die verkocht worden in Nederland, met micro beads (rode lijst), producten met micro beads die vervangen gaan worden (oranje lijst) en de producten zonder micro beads (groene lijst)
Op 15 mei 2012 publiceerde Greenpeace het rapport 'Driving Destruction in the Amazon’ dat onthult dat grote hoeveelheden bomen uit beschermde gebieden van het Amazoneregenwoud worden verbrand tot houtskool voor de productie van ruwijzer. Dit ruwe ijzer is de grondstof voor staal. Het ruwe ijzer wordt geëxporteerd naar de VS waar het omgesmolten wordt tot staal en wordt gekocht en gebruikt door de grootste autofabrikanten in de wereld. Grote automerken zoals BMW, Ford en Mercedes zijn mee verantwoordelijk voor de teloorgang van het Amazonewoud via het ruwijzer dat ze inkopen, stelt milieuorganisatie Greenpeace in een nieuw rapport.
Diverse voormalige stortplaatsen in Nederland fungeren als tikkende tijdbom waarvan het gevaar niet wordt onderkend. Dat stelt milieuprofessor Lucas Reijnders, naar aanleiding van publicaties in de Stentor.
Video (20 min) van oud Greenpeace medewerkster Annie Leonard over effecten van grootschalige exploitatie van natuurlijke hulpbronnen. Wordt in de VS veel gebruikt in het onderwijs.
Recensie in New York Times 10 mei 2009: http://www.nytimes.com/2009/05/11/education/11stuff.html?pagewanted=1&_r...
Twee soorten pesticiden die geregeld gebruikt worden bij de landbouw, tasten de werking van de hersenen van bijen aan. Vooral het leervermogen en het geheugen ondervinden hinder, blijkt uit een wetenschappelijke studie die woensdag werd bekendgemaakt.
Hoe meer variatie in het landschap hoe hoger de diversiteit, vertellen veel biologen ons. Als het aantal plekjes voor organismen om in te leven sterk toeneemt, kan dit echter tot zeer verrassende resultaten leiden. Dit heeft gevolgen voor natuurbeleid.
Grondstoffenvoorziening is in eerste instantie een eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. De recente ontwikkelingen vragen echter ook om een adequate reactie en bijdrage van de overheid. De bijgevoegde grondstoffennotitie markeert een 'kick off' van een integraal Nederland grondstoffenbeleid en brengt lopende initiatieven in kaart, stemt ze af en agendeert knelpunten en kansen.