| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
logo

Derde editie van een jaarlijks enqueteonderzoek naar duurzaam gedrag van inwoners van de gemeente Groningen. Uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de gemeente Groningen.
.

Status

Uitvoering gestart

Werkveld

Onderzoek.

Duurzaamheidsthema

Duurzaam inkopen en fair trade.

Looptijd

2010 - 2010

Doelen

Verkrijgen van informatie over duurzame keuzes in consumptie, het huishouden en hoe mensen zich vervoeren, in het kader van ‘Groningen, duurzaamste stad van Nederland en energieneutraal in 2025’.

Beschrijving

FotoVanaf woensdag 17 maart 2010 gaan 50 eerstejaars studenten Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen de wijken in om enquêtes af te nemen onder 300 Stadjers, inwoners van Groningen. De enquêtes moeten informatie opleveren voor het onderzoek naar duurzame keuzes in consumptie, het huishouden en hoe mensen zich vervoeren. De studenten voeren het onderzoek uit in opdracht van de gemeente in het kader van ‘Groningen, duurzaamste stad van Nederland en energieneutraal in 2025’. De wijken waar Stadjers gevraagd kunnen worden om mee te doen zijn Hoogkerk, Oosterpark, Ulgersmaborg en Ruischerwaard.

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de vakgroep Sociologie van de RUG met eerstejaars-studenten dit onderzoek uitvoert. De studenten worden begeleid door een docententeam onder leiding van dr. Marieke van der Wal, docent/onderzoeker bij de vakgroep Sociologie.

De gemeente wil graag weten wat inwoners van Groningen weten van duurzaamheid, wat ze er van vinden en of ze hun keuzes daar mede op baseren. Het onderzoek in 2008 liet zien dat Stadjers zich zorgen maken over de opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel en over vervuiling. Maar een keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan, dat moet kunnen. Het onderzoek van vorig jaar liet zien dat mensen vooral duurzame producten kopen waneer deze worden aangeboden in hun wijk. De hoogte van het inkomen maakt daarbij niet uit. De onderzoeken uit 2008 en 2009 lieten beide zien dat hoe meer men verdient, des te vaker en verder men met de auto rijdt en het vliegtuig pakt. Verder hebben mensen een vrij positieve houding ten aanzien van duurzaamheid en ze hebben vrij veel kennis over de algemene oorzaken en gevolgen van klimaatproblemen, maar blijft de kennis achter over welk concreet gedrag nu energiezuinig is.

Het afnemen van de enquêtes neemt een paar dagen in beslag. Daarna worden de vragenlijsten geanalyseerd. In mei worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. Onderzoeksleider Van der Wal is benieuwd of er dit jaar vergelijkbare verbanden gevonden worden als de twee voorgaande jaren en of er een scherper beeld uit het onderzoek komt naar wat mensen belemmert of hindert in het maken van duurzame keuzes.

(Bron: persbericht gemeente Groningen)

Website

http://duurzaamstestad.groningen.nl/duurzaamste%20stad/onderzoek
http://duurzaamstestad.groningen.nl/portaal-nieuws/studenten-onderzoeken...

 
Socials