Bewerkt door Jelle van Lenthe op 2-7-2023
Dit organisatieprofiel is een eigen publicatie van Stichting KOC Groningen.
Niet correct? Mail naar helpdesk@noordenduurzaam.nl.
Kengegevens
Schoolbestuur voor katholiek basisonderwijs in de stad Groningen. Twee scholen: St. Michaelschool en Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers.
Omvang50 tot 100 personen
Producten/dienstenBasisonderwijs
Contactwww.kocgroningen.nl
Duurzaamheid
MissieInstandhouden en ontwikkelen van katholiek onderwijs als een vormingstraditie die onderwijskwaliteit, individuele groei, en gemeenschapszin centraal stelt. Duurzame ontwikkeling -in de zin van sociaal, economisch en ecologisch- is met al deze aspecten onlosmakelijk verbonden.
Actief inNoord-Nederland, Centrum (Gemeente Groningen), Oud-Noord (Gemeente Groningen)
DoelenKleinschalige scholen waarin iedereen elkaar kent en waarin gezamenlijke verantwoordelijkheid, ook voor duurzame ontwikkeling, een voedingsbodem vindt. Duurzame ontwikkeling een natuurlijk onderdeel van het curriculum en het pedagogisch en didactisch beleid laten zijn. Duurzaamheid als een funderend principe voor interne organisatie en facilitair management laten gelden.
OnderzoekDe beide KOC-scholen doen mee aan de Energy Challenge, waarin leerkrachten, leerlingen en HBO-studenten onderzoeken hoe de school energie kan besparen. De scholen nemen deel aan een gemeentelijk project waarin wordt onderzocht hoe het binnenklimaat verbeterd kan worden zonder de energierekening te verhogen.
Initiatieven- Lichtgewicht sedumdaken
- Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid 2013
InitiatievenNatuurovernachting en kinderwerktuin (biodiversiteit aan de rand van de stad); Eco-lab (bovenbouwkeuzevak over duurzaamheid); Warmetruiendag; Tassenbol; Dag van de Duurzaamheid (met voorlezen door Noorden Duurzaam voorzitter Elly Pastoor); Fair Trade; diverse programma's voor sociaal-emotionele vorming; T5 (ombouwen van alle TL-armaturen door teams van de sociale werkvoorziening); duurzame renovaties (cascohergebruik, isolatie, zuinige installaties, groen dak, geen PUR, bitumenrecycling via roof2roof, zonnepanelen).
ResultatenDe scholen zijn onderweg naar het Eco-schools label.