| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Wijkinitiatieven zijn onmisbaar bij het verduurzamen van de stad. Zowel voor bewustwording en sociale samenhang als voor praktische zaken zoals energie en mobiliteit. Deze workshop richt zich speciaal op de initiatiefnemers en deelnemers van bestaande en nieuwe groene initiatieven. Wil je ook meer duurzaam resultaat in je wijk? Sluit dan aan!

Wij vermoeden dat alle wijkinitiatieven tegen kwesties aanlopen als: hoe betrekken we meer goede mensen? Hoe pakken we nieuwe thema’s op? Met wie werken we samen? Hoe meten we het resultaat van alle initiatieven? En hoe benutten we slim ons contact met de gemeente en andere duurzame initiatieven. We willen tenslotte minder praten en meer resultaten!

Een belangrijke vraag is: hoe kunnen wijkinitiatieven elkaar versterken. Heel praktisch, dus zonder een nieuwe organisatie in het leven te roepen. Tijdens de workshop werken we na een korte introductie vooral met elkaar aan een aantal stellingen en thema’s. Doel is te komen tot:
1) Uitwisseling van wijkkennis en -kwesties;
Waar boeken jullie resultaat, waar nog niet? Welke kwesties kom je tegen ?
2) Definiëren van groeithema’s en -projecten;
Welke wijkacties lopen er nu? Hoe uitbreiden en waar te kopiëren of gezamenlijk te doen?
3) Organiseren stads brede samenwerking;
Wat is effectief qua afstemming tussen wijken en met de gemeente of andere partners?

Een stads brede samenwerking is bijvoorbeeld mogelijk rond indicatoren. Voor motivatie en overheidssteun helpt het als doelen en effecten van initiatieven inzichtelijk zijn. Daar zijn indicatoren voor nodig: getallen die zeggen hoe het ervoor staat en welke kant het op gaat. Lijkt simpel maar is het niet altijd. Zou het niet mooi zijn als we per wijk en opgeteld voor de hele stad energieverbruik en opwekking, misschien zelfs CO2 afname kunnen aantonen? Hiervoor loopt al een 1e initiatief.

Programma van deze workshop op hoofdlijnen:
- Opening door Marco Agema, oprichter van Groningen 3p0.
- Tafel-dialogen in 3 rondes rond 5 a 6 thema’s.
- Oogsten van de tafel-opbrengsten.
- Keuze van mogelijke vervolgactiviteiten.
- Afsluiting door Peter Bootsma, bestuurslid bij Noorden Duurzaam

De workshop wordt georganiseerd tijdens het festival Let's Gro door Groningen 3P0, Vereniging Noorden Duurzaam en Thematafel Duurzaamheidsindicatoren Noord-Nederland.

Aanmelden kan via info@noordenduurzaam.nl

 
Socials