| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Veolia Water en de provincie Fryslân hebben maandag tijdens het seminar ‘Van tomaat naar autodeur’ een intentieverklaring getekend om bioplastic te gaan produceren. Bovendien werden twee installaties gedemonstreerd waarvan een bioplastic uit afvalwater en slib kan maken.

body

Gedeputeerde Hans Konst zette een door het bedrijf KNN gebouwde proefinstallatie in werking waarmee Nederland de primeur heeft om van groenafval van bijvoorbeeld tomaat, paprika en aardappelloof, een grondstof voor bioplastic te maken. Deze installatie is gebouwd in opdracht van het projectbureau A7Westergo. Tegelijk is op het seminar een tweede installatie gedemonstreerd waarmee je bioplastics kunt maken uit afvalwater en slib. Deze installatie kwam voor het eerst naar Nederland vanuit het Zweedse bedrijf Anoxkaldes, onderdeel van Veolia Water.

Beide installaties vullen elkaar heel mooi aan, vertelt Business Manager Bioplastics KNN, Onno de Vegt. Voor het maken van biopolymeren uit slib en afvalwater zijn zogeheten vluchtige vetzuren nodig. Deze vetzuren worden juist gemaakt met de installatie voor groenafval.

“De polymeren die je hiermee maakt zijn volledig biologisch afbreekbaar. Ze kunnen hét antwoord zijn op het probleem van de ‘plastic soep’, de enorme ‘eilanden’ van plastic deeltjes - gemaakt van fossiele brandstoffen - die in de zeeën drijven.” De prijs van de biopolymeren ligt wel wat hoger dan die van de traditionele. In Europa zijn behalve nu in Nederland in België en Zweden pilots. De installatie van de Zweedse pilot staat nu in Nederland.

Lees verder op:

 
Socials