| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds investeert samen met Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei 2,1 miljoen euro in de deelfiets startup Urbee. Die gaat een innovatief deelsysteem van elektrische fietsen uitrollen.Spannend en noodzakelijk in de terugdringing van de schadelijke stoffen in de binnenstad. Wanneer volgt Noord- Nederland?

body

80% Van alle autoritten is korter dan 20 kilometer, de elektrische fiets is perfect voor afstanden van 0 tot 20 kilometer. Urbee wil de CO2–uitstoot in de stad reduceren door autoverkeer te vervangen door gebruik van de elektrische fiets.

Urbee is een netwerk van innovatieve elektrische deelfietsen met een slim slot en touchpad, zonder fietssleutel. Gebruikers zoeken via de App een fiets, reserveren deze. Ze openen de fiets met de ontvangen reserveringscode. Het platform garandeert een perfecte onderhoudsstaat en een volle accu voor gebruik.

Bij een te lage accu status wordt een fiets uit het reserveringssysteem gehaald. Bij een mankement kan dit gemeld worden in de App en wordt een nieuwe fiets toegewezen. Urbee is een vraag gebaseerd flexibel netwerk, niet gebonden aan vaste (en dure) infrastructuur. Fietsen zijn laagdrempelig te plaatsen, waar mogelijk in bestaande fietsenstallingen.

Drie partijen samen in startup
De Urbee fiets, het slimme slot en het platform zijn het resultaat van een intensieve samenwerking van de drie oprichtende partijen Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei. Samen met de nieuwe mobility startup Urbee willen zij de luchtvervuiling in steden aanpakken.

In het najaar van 2016 zullen in de vorm van een soft launch de eerste 300 fietsen geplaatst worden. De feitelijke introductie vindt plaats in het voorjaar van 2017 met de uitrol van nog eens 750 fietsen tot een totaal van 1.150 fietsen in 2017. In de opvolgende jaren wordt dit uitgebreid tot 1.500 fietsen.

Aangezien veel autoverkeer gerelateerd is aan bedrijven richt Urbee zich in eerste instantie op bedrijven en bedrijfslocaties. De eerste netwerkpunten zijn met name bedrijfsverzamelgebouwen, hotels, horecazaken en appartementencomplexen.

CO2 uitstoot terugdringen
Volgens Managing Director Fleur Schraven “biedt Urbee gebruikers zorgeloze, flexibele en schone mobiliteit in de stad en een serieus alternatief voor de auto. Het bespaart tijd en geld op reizen en parkeren en maakt gebruikers blijer en fitter. Bovenal draagt Urbee bij aan een schonere en leefbaardere stad Amsterdam.”

Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho: “Onlangs heeft de gemeente een breed pakket aan maatregelen, zoals milieuzones, bekendgemaakt om de luchtkwaliteit in de stad te ver- beteren en de CO2-uitstoot terug te dringen.

Hierbij zetten we ook extra in op samenwerking met alle partijen in de stad en vooral op ondernemers die zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Urbee laat zien dat slimme oplossingen waar de hele stad profijt van heeft, dichtbij zijn.”

 
Socials