body
De nieuwe vereniging overtreft de doelen die een jaar geleden bij de oprichting zijn gesteld. Het aantal leden loopt voor op het schema. Bij die leden zijn bovendien meer grote organisaties dan voorzien: het opgetelde aantal medewerkers is ruim meer dan 20.000. Ook het inrichten van nieuwe tafels gaat goed: er zijn 10 tafels actief, nog 14 zijn in oprichting en nog eens 19 zijn in de idee-fase. De vereniging trekt binnenkort in bij het KvK Ondernemersplein in Groningen, waar al diverse andere netwerken voor regionale ontwikkeling gevestigd zijn. De begroting van de vereniging is nog niet op orde, daarvoor moet het ledental in de komende jaren nog verder omhoog.
De provincie Fryslân wil Noorden Duurzaam vooral betrekken bij acties richting bedrijven (MKB) en instellingen: "Noorden Duurzaam heeÍt als algemene vereniging voor duurzame ontwikkeling een werkwijze ontwikkeld die hier goed bij aansluit en die gericht is op opschalen van duurzaamheidsinitiatieven."
Op de dag van de ALV is het honderdste lid ingeschreven: David van der Meer. Van der Meer, die deelneemt aan de Thematafel Duurzame Inzetbaarheid: "Mensen maken het verschil in ’t Noorden! Duurzame inzetbaarheid maakt mensen creatief, vitaal en veerkrachtig. Aan de DI-Tafel zijn lessen te leren voor alle sectoren. Als Thinktoo organisatieadviseurs delen wij graag onze kennis voor ’t Noorden".
Noordbaak-directeur Steven Volkers brak in zijn keynote na de ALV een lans voor bredere samenwerking. "Het individu leert zijn leven lang. Lerende organisaties zien we ook overal. Ook de samenleving als geheel heeft nog heel wat wat te leren: namelijk hoe we de uitdaging van duurzame ontwikkeling effectief kunnen aanpakken. Daar zijn nieuwe en maatschappijbrede samenwerkingsvormen voor nodig. In kringlopen. Langdurig in de tijd. Breed over sectorgrenzen heen. Inclusief actieve burgers. Als Noordbaak zijn we lid geworden van Noorden Duurzaam om daarin met vele andere samen te werken aan samenwerking."
Marco Agema, maatschappelijk ondernemer en directeur van het duurzaamste cafetaria van Nederland, Friet van Piet in Groningen, verzorgde de tweede keynote. Hij maakte met vele praktische voorbeelden duidelijk dat duurzaam ondernemen niet alleen aansluit bij wat klanten willen en dat het voldoening geeft, maar dat er ook een gezond bedrijf op gebouwd kan worden: "Het is toch van de zotte dat we geen kromme komkommers willen? Ze kosten daardoor bijna niets, als je er maar heel veel bestelt. Wij hebben het nu voor elkaar dat ze ook in kleinere hoeveelheden leverbaar zijn." Agema verzamelt medestanders in de branche om binnen de vereniging een sectortafel Duurzame Cafetaria te vormen. Vanuit deze tafel wil hij projecten doen met de tafels van voedingspecialisten, fabrikanten en voedingconsumenten.
De kern van de werkwijze van Noorden Duurzaam is projectsamenwerking tussen tafels. De vereniging maakt tafels mogelijk, tafels maken projecten mogelijk, projecten versnellen de omslag naar een duurzame economie en samenleving. Geen praatclub dus, maar een nieuwe, projectgerichte werkvorm voor maatschappijbrede duurzame samenwerking. Noorden Duurzaam wil daarmee een verzamelpunt zijn van en voor alle bedrijven, instellingen, netwerken en particulieren in Fryslan, Groningen en Drenthe die willen investeren in duurzaamheid.