| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Saskia Grotenhuis, woont in Assen, is getrouwd en heeft twee kinderen. Werkte bij de branchevereniging voor grootwinkelbedrijven met name voor de kleding- en schoenenketens en was algemeen aanspreekpunt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door de verhuizing naar Assen heeft ze deze baan in de Randstad op moeten zeggen.

body

Duurzame ontwikkelingen in modebranche
De modebranche wordt veel aangesproken op maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook komt dit onderwerp veel in de media. In een paar jaar tijd heeft Saskia met betrokken bedrijven, zowel intern als extern hard gewerkt aan de gezamenlijke ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Ik vond het heel leuk om met zowel de bedrijven zelf als stakeholders als ngo’s, overheden en Kamerleden, bezig te zijn, om zo een steentje bij te kunnen dragen aan duurzame ontwikkelingen. Ik houd ervan om partijen koppelen, te helpen de gezamenlijk verduurzamingsvraag naar boven te halen én processen op gang of in een versnelling te brengen.”

Belang duurzame ontwikkelingen
“We worden geconfronteerd met de eindigheid van bronnen en klimaatveranderingen. Wij hebben de taak om de wereld niet nog verder uit te putten.” Ook op gebied van sociale omstandigheden vindt Saskia van belang dat bijvoorbeeld uitbuiting en kinderarbeid niet voor mag komen. Ondanks dat het vaak heel lastig is om daar als een enkel bedrijf aan te werken, is het wel van belang dat hier gezamenlijk aan gewerkt wordt.

Visie duurzaamheid
Bij de optimale manier van duurzaamheid is het volgens Saskia de uitdaging om het product- en of procescyclus volledig gesloten te krijgen; geen afvalstoffen, iedereen krijgt goed betaald en geen vervuiling. Helaas is dit voor lang niet alle productieprocessen weggelegd op dit moment.

Wel is en blijft het van belang om bij bedrijven te blijven kijken: wat doen we en welke elementen zijn het belangrijkste om duurzaamheidsontwikkelingen door te voeren? Om vervolgens een plan van aanpak te maken waarin staat wanneer welke ontwikkeling doorgevoerd gaat worden en hoe hierover gecommuniceerd gaat worden.

Versnellen van duurzaamheid
Saskia krijgt er energie van om te werken aan verduurzaming. Noorden Duurzaam is een mooi netwerk om daar bij aan te sluiten. Voor haarzelf interessant om te weten wat er speelt in het Noorden, maar ook om actief deel te nemen in de rol van tafelbegeleider. Het werk als tafelbegeleider sluit erg aan bij wat ik in het verleden heb gedaan: het begeleiden en versnellen van duurzaamheidsprocessen.

Van start als tafelbegeleider
Door de netwerkbijeenkomsten optimaal te benutten en door als tafelbegeleider goed aan de slag te gaan, gaat Saskia optimaal gebruik maken van de vereniging. Als tafelbegeleider lijkt het haar belangrijk om goed te luisteren naar de wensen van de leden en heel goed af te stemmen met de andere tafelbegeleiders.

"Door als tafelbegeleider van start te gaan, kan ik samen met andere tafelbegeleiders, leden en tafels aan elkaar koppelen. Dat is een hele belangrijke meerwaarde van Noorden Duurzaam."

 
Socials