body
Het Stadsbestuur voelt de urgentie om met energiebesparing en duurzame energie bij te dragen aan lokale klimaatdoelen. De samenwerking met kennisinstellingen, woning-corporaties en bedrijven vergroot tegelijk de werkgelegenheid en versterkt de lokale kennisecomie.
Focus en versnelling
Sinds 2006 werkt de gemeente aan een breed programma voor duurzaamheid met de ambitie om in 2025 energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat alle gebruikte energie in dat jaar CO2-neutraal geproduceerd moet zijn. Sindsdien zijn goede fundamenten gelegd, maar is het huidige tempo van verduurzaming te langzaam en blijven te veel kansen liggen. De doel-stelling CO2-neutraal in 2025 blijkt, nuchter bekeken, niet haalbaar. Reden voor het college om focus aan te brengen in haar duurzaamheidsstrategie om de noodzakelijke versnelling te krijgen. In haar Masterplan Groningen Energieneutraal presenteert het college een realistische klimaatdoelstelling door in te zetten op CO2-neutraliteit van Groningen in 2035.
Veel CO2-reductie
De versnelling kan worden bereikt via een viersporenbeleid waar de gemeente substantieel kan bijdragen, waar bewoners kunnen participeren en waar veel CO2-reductie behaald kan worden. Deze vier sporen zijn zon, wind, warmte en energiebesparing.
Juiste omgeving
De gemeente kan het niet alleen. Daarom ziet de gemeente voor zichzelf een aanjagende rol. Met beperkte financiële middelen en menskracht kan zo toch de juiste financiële en organisatorische omgeving gecreëerd worden voor duurzame projecten. Voor de periode van 2011 tot 2015 worden de totale kosten geschat op 20 miljoen. Voor 2011 is ruim zes ton begroot voor ontwikkelkosten en acht ton voor de inzet van 8 formatieplaatsen.
Het Masterplan Groningen Energieneutraal wordt 20 januari gepresenteerd aan de leden van de raadscommissie Beheer en Verkeer.
(Bron: persbericht gemeente Groningen)