body
Wereld verbeteren
Als kind zag Rianne programma’s over ontwikkelingslanden en wist toen al dat ze daar wat voor wilde gaan doen. Tijdens haar studie aan de School voor Journalistiek werd ze vrijwilliger voor Foster Parents Plan en liep ze voor deze organisatie stage op een veldkantoor in Honduras, een van de armste landen ter wereld. Rianne: “Daar heb ik gezien hoe belangrijk een goede samenwerking is in de strijd tegen armoede.” Een paar jaar later ging ze als persvoorlichter aan de slag bij Cordaid/Memisa. Tijdens persreizen naar onder meer Zambia, Malawi en Oost Europa werd ze geconfronteerd met armoede en ziekten die in Nederland al lang prima te behandelen zijn. ‘Maar ook daar zag ik wat voor kracht er in mensen zit en hoe mensen samen in staat zijn om verandering te bewerkstelligen.”
Duurzaam programma
Niet allen de zorg voor mensen maar ook die voor het milieu vindt Rianne belangrijk. “Het is de bedoeling dat we zo lang mogelijk op een gezonde en duurzame manier op deze wereld kunnen leven. Dat betekent dat we niet alleen goed voor elkaar en onszelf maar ook goed voor de aarde moeten zorgen.” Nadat Rianne 15 jaar geleden met haar gezin Rotterdam verruilde voor de provincie Groningen, kwam ze als communicatieadviseur in het Martini Ziekenhuis terecht. Daar werkte ze, voordat ze vorig jaar voor zichzelf begon, de laatste vijf jaar als manager Communicatie én was ze voorzitter van het strategisch programma Duurzaamheid. Rianne: “Ziekenhuizen zijn zorgbedrijven die grote impact hebben op het milieu, kijk alleen al naar het energieverbruik en de afvalproductie. Dus aan hen ook de taak om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en aandacht te besteden aan duurzaamheid. Vanuit het duurzaamheidsprogramma onderzochten we hoe het Martini Ziekenhuis een rol kon spelen op het gebied van duurzame ontwikkelingen.”
Lidmaatschap Noorden Duurzaam
Vanuit het duurzaamheidsprogramma maakte Rianne kennis met Noorden Duurzaam. Het ziekenhuis werd lid en startte een duurzaamheidstafel, samen met twee andere Groningse ziekenhuizen. Rianne: “Ik vond Noorden Duurzaam een interessante vereniging met bevlogen mensen. Het bij elkaar brengen van verschillende partijen om samen te komen tot duurzame transities sprak mij erg aan. Juist met het duurzamer maken van een hele keten kun je zoveel meer impact hebben op het gebied van people, planet en profit.”
Bestuurslid Communicatie
In 2015 is ze zelfstandig ondernemer geworden. Het bestuur was op zoek naar een bestuurslid uit het communicatievakgebied en vroeg Rianne deze rol te vervullen. “Ik was enthousiast over de vereniging en wilde me daar zeker aan verbinden. Na een constructief en positief gesprek met het bestuur heb ik besloten deze functie aan te nemen.” In het najaar van 2015 heeft ze de cursus Tafelbegeleider gevolgd zodat ze de vereniging nog beter leerde kennen.
Door aan te sluiten bij ND creëert u voor uzelf en uw bedrijf nieuwe mogelijkheden. Hoe gaat u hier optimaal gebruik van maken?
“Ik vind het van belang persoonlijk een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Dat kan in het klein door in je eigen ‘huishoudelijk bedrijf’ maatschappelijk verantwoord te ondernemen door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te installeren, afval te scheiden en elektrisch te rijden, maar het kan ook in groter verband via een vereniging die partijen in de drie noordelijke provincies bij elkaar brengt. Noorden Duurzaam is voor mij een vereniging met interessante doelen en het enthousiasme van de leden en het bestuur werkt aanstekelijk. Ik leer veel van de vooruitstrevende initiatieven en projecten van de diverse tafels en ik denk dat dat het belangrijkste is op dit gebied: innovatie. Via research en development in de bedrijven én samenwerking binnen de vereniging komen we tot allerlei nieuwe mogelijkheden die bijdragen aan een duurzame toekomst voor mens en milieu, op bijvoorbeeld het gebied van energie, voedsel, de zorg en stedelijke ontwikkeling Noorden Duurzaam biedt hiervoor een mooi platform!”