| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Woensdag 18 juni vond in de binnentuin van het UMCG in Groningen de eerste Tafelmarkt van Noorden Duurzaam plaats. Voor de vereniging en voor het Noorden was dit de primeur van een nieuwe werkvorm voor duurzame ontwikkeling. De markt bracht de deelnemers bijeen aan tafels van hun eigen onderwerp, en tussen die tafels kon een initiatief voor een nieuw project ontstaan.

body

De eerste tafelmarkt had als doel om belangstellenden te informeren, onderling contact tussen de tafels te vergemakkelijken, en ervaring op te doen met deze nieuwe werkvorm. De voorzitters van 10 tafels hadden ieder een eigen statafel met een tafelbaken als blikvanger, een informatieblad voor een snelle indruk, en soms ook eigen folders. Verder was er een brainstormbord waarop lijnen getrokken konden worden tussen tafels en projecten. De tafelmarkt was niet uitgebreid aangekondigd maar trok desondanks ruim 30 deelnemers, waaronder veel leden van de vereniging.

34 tafels

De vereniging telt inmiddels 14 actieve tafels en er zijn nog 20 andere in voorbereiding. Op de eerste tafelmarkt waren tien tafels vertegenwoordigd: Innovatieversnelling, Stadslandbouw, Betonketen, Verfketen, Doe-het-zelvers, Duurzame inzetbaarheid, Duurzame Zorg, Ziekenhuizen, Duurzaam Textiel en Kwaliteitsmanagement. Nieuwe tafels worden met regelmaat toegevoegd, recentelijk bijvoorbeeld Duurzaamheidseducatie, Energy service companies, en Brandveiligheid historische binnensteden. Noorden Duurzaam werkt met vier soorten tafels: thema's, sectoren, ketens en gebieden.

De vereniging Noorden Duurzaam is opgericht in november 2013. Het doel is versnellen van duurzame ontwikkeling door intensiveren van regionale samenwerking. De leden komen daartoe bijeen aan tafels. Tafels zijn er voor vele thema's, sectoren, ketens en gebieden. De tafels kiezen welke duurzaamheidskwesties ze willen aanpakken, en vormen projectcoalities met andere tafels. De projecten hebben een aanzienlijk groter bereik dan klassieke duurzame initiatieven, omdat via de deelnemende tafels een grote en groeiende achterban rechtstreeks kan participeren.

UMCG

UMCG is met 12.000 medewerkers een van de grootste leden van Noorden Duurzaam. Directeur Facilitaire Diensten Jan Bouwhuis: "Als groot ziekenhuis vullen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid natuurlijk actief in, onder andere met vele interne projecten. Via Noorden Duurzaam voegen we daar nu een nieuwe vorm van externe samenwerking aan toe, namelijk de Sectortafel Ziekenhuizen. Met die sectortafel zijn we gesprekspartner voor andere tafels die zich specialiseren in bijvoorbeeld voeding, energie of textiel. Dat is goed voor de grootschalige duurzame samenwerking in de regio." De locatie en de duurzame catering voor de tafelmarkt was een gebaar van UMCG naar de opstartende vereniging, waarvoor Elly Pastoor het UMCG hartelijk bedankte.

Eco-toilet

Het project waar het tijdens de tafelmarkt over ging betrof eco-toiletten, die terugwinning van bruikbare grondstoffen als fosfaten mogelijk maken. Op het brainstormbord werd duidelijk dat meerdere tafels aan een project hiervoor zouden kunnen meewerken, en ook dat het onderwerp nog heel wat onbeantwoorde vragen kent, zoals de bruikbaarheid van de compost uit deze toiletten in de landbouw.

Volgende tafelmarkt

De volgende tafelmarkt is in het najaar. Datum en plaats worden nog bekendgemaakt via diverse kanalen, waaronder Twitter.

 
Socials